Разрешиха сватбите на открито

Разрешиха сватбите на открито, но при спазване на всички противоепидемични мерки.

Това стана ясно на  работна среща между премиера Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организации.

Сватбените тържества на открито вече са разрешени. Те обаче ще могат да се провеждат само при спазване на всички мерки, посочени в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.  Това стана бе обявено след среща на премиера Бойко Борисов с ресторантьорския бранш.

Преди да съобщи за сватбите, Борисов обяви, че предвижда ДДС за книги също да бъде намалено на 9%.  "Да се свали и ДДС за книгите, за да се намали данъка и за духовната храна", коментира Борисов и уточни, че за тях мярката няма да е временна, а постоянна. "Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект", обясни премиерът.

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ ще внесат предложение за спад и в данъка за заведенията и развлекателния сектор. Първоначално правителството съобщи, че се сваля и ДДС за храни от първа необходимост от 1 януари 2021 г. 40 минути по-късно бе разпространено второ прессъобщение със забележката, че трябва да се ползва “този вариант, съгласуван с Министерството на финансите”. В него храните от първа необходимост ги няма.

"Ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите утре. По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Заради това сега не могат да проработят мерките 60 на 40", обяви  Борисов.

Той не скри, че финансовият министър Владислав Горанов е категорично против да се намалява ДДС. Борисов обаче уточни, че решението е политическо.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Love Story – LILI & IVAN :: 4K Studio from 4K Studio on Vimeo.

СНИМКИ и ВИДЕО – 4К Студио

Вашият коментар