Студентска формация Жарава с концерт за 6 септември

Студентска музикална формация „Жарава“ – специален подарък за пловдивчани и гости на Пловдив

На 6 септември на пл. „Стефан Стамболов“ от 19:30 ч. в програмата на Празника на града, която Община Пловдив организира всяка година ще се състои концерт на Студентска музикална формация „Жарава“ – специален подарък за пловдивчани и гости на Пловдив. 

След огромния успех на групата, с ръководител Владимир Величков на Международния джаз фестивал в Санкт Петербург, младите таланти ще зарадват своята любима публика с най-новите си парчета, съчетаващи отново модерна звучене с етно елементи.

От 27 юли до 29 юли 2018 г. в Санкт Петербург се проведе Четвъртият международен фестивал "Петроджаз". За три дни в програмата участваха над 200 музиканти и 300 танцьори. Публиката надхвърли 50 000 души. По традиция входът на фестивала е свободен, а концертите продължават 7-8 часа непрекъснато. За пръв път сцената беше с дансинг, на който най-добрите танцьори от Санкт Петербург импровизираха и дадоха майсторски класове. 

Четири държави за първи път взеха участие в „Петроджаз“ – България, Сърбия, Аржентина и Норвегия.  Българската програма е изумила всички и според общественото мнение се е превърнала в най-добрата национална програма. Основният джаз експерт на Русия Владимир Фейерг отбеляза забележителната работа в екип, както и идентичността на ансамбъла "Жарава". 

„Те участваха с голям състав от 9 души и постигнаха рекорд сред чуждестранните отбори. Много важен момент на „Петроджаз“ бе представянето на един нов уникален музикален инструмент, непознат в джаза за мнозинството от хората. Тази година, благодарение на ръководителя на студентската формация "Жарава" Владимир Величков, такъв символ на „Петроджаз“ стана музикалния инструмент КАВАЛ – непозната досега на руската общественост.

Владимир Величков е изключителен музикант и композитор. Хората бурно аплодираха ансамбъл "Жарава" и танцуваха в стила на българския фолк фънк! „Жарава“ е отговорът на въпроса дали джазът варира в различните страни. Да, във всяка страна джазът се възприема по свой начин и придобива национален цвят. На Балканите, с техния южнославянски вкус, заимствани от Близкия Изток възпламеняващите ритми на различните фолклорни барабани, дадоха онова слънчево-радостно чувство, което е толкова необходимо за всички жители на града ни. 

Все още си спомняме отново, че има такова нещо – "славянско братство". Ето защо, специална гордост за нас бе, че през тази година сръбският, българският и руският език са обединени на една сцена, в един фестивал, в пан-европейски музикален фестивал, наречен "Petrodzhaz"“, написа  в рецензията си  Владимир Фейерг.

Вашият коментар