Тракия открива Велофест 2016 с шествие и игри за децата (СНИМКИ)

Колелото за повечето от нас е символ на детската свобода, безгрижните дни и ожулените колене. В настоящо време може да идеен символ да направим колелото на живота една идея по-бавно, смислено и пълноценно

Днес, във ветровитата Пловдивска утрин, се състоя пресконференция в кметството на Район "Тракия" по повод традиционното откриване на Велосезон 2016 на 23.04.2016 (събота). Участие в нея взеха кметът на „Тракия” Костадин Димитров, заедно с партньори на събитието – г-жа Весела Матеева от най-голямата радио верига Communicorp и Руси Славов от магазин “Decathlon”.

Своеобразният празник на спорта тази година ще бъде по-пищен, с повече подаръци и участници от предишните години, според кмета на най-големия квартал в Пловдив. Емблематични спортни фигури на България като Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Атанас Узунов, Станимира Петрова, Габи Петрова и други ще подкрепят спортния празник.

На официалната страница на Община Пловдив има публикувана програма за дейностите на 23.04.2016г., събота, които ще започнат от 10:30 сутринта с получаване на номер пред Кметство Тракия. Срещата ще тръгне по 3-километровото трасе, по което велосипедистите ще се насочат по посока магазин “Decathlon”, през булевард „Освобождение”,  парк-хотел „Санкт Петербург”, Главната и ще има за крайна събирателна точка парк „Лаута” (зоната на барбекютата).

Весела Матеева от БГ Радио разказа повече за предстоящите забавления. В 12:00 часа ще има отборна щафета с велосипеди за възрастни на главната алея на парк, а по същото време състезание с велосипеди за деца на възраст 7г.-10г. и 11-14г. В същата възрастова група ще има и бягане с препядствия.

Посетителите ще се забавляват с редица атракциони в Приключенския парк. За децата са предвидени въжен тролей, стрелба с лък, въжен лабиринт и средновековни битки. За порасналите деца, които са ни по-известни като възрастни, ще има Airsoft стрелба с реплики на оръжия, ходене и стрелба от ленти над земята, както и средновековни битки.

Очертава се чудесен ден на игри и въображение, който не може да се състои без награди и поощрение към гражданите на Пловдив, които обичат колоезденето, движението и спорта. Руси Славов от “Decathlon” обяви, че наградите ще включват десет велосипеда, 100 ранички, спортни бутилки и много други подаръци на обща стойност над 3 000 лв. Ще има още награди като годишни абонаменти за телевизия и интернет, матрак и други.

Началото на раздаването на наградите започва в 14:00 часа, а кметът на район „Тракия” подчерта, че и пешеходците могат да получат номер за участие в томболата на място.

Що се отнася до развитието на велоалеите, в „Тракия” вече има напълно изградено трасе с над 15 км велоалеи, които допринасят за по-добра сигурност и по-облагореден облик на града ни.  В Пловдив до момента са изградени 48 километра велоалеи по проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив”, който представлява цялостна концепция за екологично подобрение, инфраструктура, сигнализация, паркиране и подкрепящи елементи.

Коментарът на г-н Димитров бе, че има още много какво да се желае от шофьорите на автомобили относно вниманието им към велосипедистите и сигурността им на пътя. Факт е, обаче, че инфраструктурните основи, за да бъде организирано движението на велосипед в града са положени, от тук нататък остава да научим още много на практика за културата и отношението си един към друг. Празникът е стимул за хората да събудят или отпразнуват активното отношение към велосипеда, бягането, спорта и дейностите, които развиват физическите ни умения.

Днес из града ни по велоалеите се виждаха хора в подготовка за феста въпреки силния вятър, а кметът на район „Тракия” призова гласно и журналистите да бъдат от сред активните участници през деня. С или без велосипеди, използвайте възможността да преборите пролетната умора с усмивка и движение. Съботата ще е спортна и пълна с игри!

Организатори, участници и медии: Община Пловдив, БГ Радио, Радио 1, Радио Сити, Радио Вероника, Decathlon, MediaCafe, Велосити Пловдив, Otherland

СНИМКИ и ВИДЕО от събитието през 2015-та година:

За миналогодишното велошествие можете да прочетете ТУК.

Вашият коментар