За 9-та година Жеравна домакин на фестивала на фолклорната носия

Точно 5 дни ни делят от началото на традиционния Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Девето поредно лято в първия уикенд след Голяма Богородица живописното балканско селце ще посрещне гости от близо и далеч. На 19, 20 и 21 август (петък, събота и неделя) хиляди почитатели на българското, пременени в пъстри народни носии, отново ще се съберат в местността Добромерица край китна Жеравна, за да станат част от жадуваното преживяване, което си е истински скок век и половина назад, в най-българското време.

За да се впуснете в това приключение, задължително трябва да сте облечени в народни носии. Участието в събитието е доброволно, раздялата с удобствата на цивилизацията – също. Масовото желание за това автентично изживяване при стриктно спазване на строгия фестивален правилник е провокирано не само от любопитството на съвременните българи да се върнат към корените си. С годините фестивалът придоби мисията да събира родолюбци от различни краища на България, върна позабравеното българско самочувствие и усещането за род и родина, създаде нови и нови приятелства, дори успешни бизнесконтакти.

Традиционно фестивалът отваря врати в петъчния ден от 17 часа и приключва по същото време в неделя. Две пълни денонощия, наситени с неповторими емоции за посетители, гости и участници. Освен рай за чревоугодниците и несекващо дефиле на шарени български носии, фестивалът е и място, където любителите на българските ритми могат да се наиграят донасита. Четири народни оркестъра се сменят, но нескончаемите хора спират едва по първи петли. 

Богатата фестивална програма започва в петък вечерта с възпоменание за героите на България, фолклорен концерт с участието на Албена Вескова, дамски квартет "Абагар", Огражденската четворка и ансамбъл "Гайтан", народно веселие с музиката на "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийския оркестър "Гергьовден", Етрополската духова музика и изпълненията на народната певица Пепи Христозова. В събота предстои представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, конкурс за автентични и стилизирани български носии, народни борби, надиграване на любители танцьори, фестивални изненади, концерт на народната певица Николина Чакардъкова и танцьори от Неврокопския ансамбъл, нестинарски игри и прочутата "Олелия" край големия нощен огън с "Експрес бенда" на Атанас Славов-Мравчо, при която до ранни зори хиляди танцуват хора до отмаляване.   

Сред официалните гости се очакват холивудската звезда Бен Крос, големият ни спортист Кубрат Пулев, актрисата Елен Колева, както и видни политици и обществени фигури.

Инициатор на очакваното събитие е Христо Ив. Димитров – учредител на Фондация "Българе", която е и основен организатор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Неизменен домакин е екипът на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", създаден и ръководен от именития хореограф. Заедно с Община Котел, Кметство Жеравна и марката "Бона фиде", за девета поредна година те ще посрещнат хиляди гости, за да съчинят и разкажат заедно впечатляващата фестивална приказка. 

  • СНИМКИ от фестивала през 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от 2014-та година на Мая Къркаличева вижте ТУК

За автора

Вашият коментар