За Капана фест не говорете в цифри, а в идеи (ВИДЕО и СНИМКИ)

След второто издание на Капана Фест въздухът в квартала се усеща значително по-различен.

Енергията на десетките хиляди хора, изминали тесните улички през тези три дни, се наслои толкова дълбоки в стените, в ателиетата, баровете и дори в процепите между паветата, че ще си стои там поне до май месец, когато ще е и следващото издание на Капана Фест.

Когато се прави нещо, като равносметка, хората обикновено говорят в цифри. Капана Фест успя да събере на страшно малко разстояние една от друга четири сцени. Те събраха хиляди и напълно различни музикални фенове – от почитатели на фолклора до пънкари. 

Soul City Stage, още известна като Ядрото, даде мощен тласък на музикалната част от Фест-а с Флека и Бобо, за да продължи ударно през втората вечер с прекрасната Белослава, която значително задръсти уличката пред сцената. Неделната вечер събра пред Soul City Stage всички почитатели на народната музика и фолклора. Академичния народен хор, последван от Теодосий Спасов огласиха квартала с магията на фолклора и предизвикаха доста настръхнали косъмчета по ръцете на публиката.

Най-голямата музикална сцена, тази пред култовия бар No Sense на ул. Евлоги Георгиев, – WAM Stage събра през трите дни всички фенове на пънка, рока, реге-то, ню уейв и блуса. Алтернативните почитатели откриха фестивала в погото под звуците на Нещо Цветно, а Мерудия напомниха носталгично за отминаващото лято с безгрижието на музиката си.

Втората вечер продължи не по-слабо от първата с емблематичната за българския ню-уейв банда Ревю, подгрявани от Mindown и Ape|Men. Васо Гюров и компания вдъхновиха стотици да подскачат под звуците на вечните им песни от края на 80те и 90те. WAM Stage закри Капана Фест с класически блус от Blues Traffic и гигантите Подуене Блус Бенд начело с именития Васко Кръпката, на които никак не им се спираше да свирят под виковете „още”. 

Най-малката от сцените – Acoustic Stage даде поле за изява на млади и безкрайно талантливи музиканти – група TDK, Gipsy Jazz Project, Иво Матеев и Mss Elly G. На акустичната сцена през втората вечер се състоя и театралния проект на Драго Симеонов, който прикова вниманието на минаващите преди настъпването на вечерта. 

И това са само акцентите. Безкрайно много събития навярно няма да можем да споменем, за да допълним картината на Капана Фест такава каквато я видяхме ние и пловдивчани. Рисуване на графити, изкуството на ситопечата, неспирен базар из целия Капан, станалия традиционен за фестивала базар на грамофонни плочи и фестивал на местните храни, кино, ретро рали и изложба, детски кът и забавления за децата. Капоейра, брейк, латино танци, народни танци и спортни зони за всички, които искаха да танцуват или просто да се раздвижат сред последните топли вечери за тази година. И всичко това в може би най-малкия квартал на Пловдив. Невероятно е как се побират толкова много хора, събития и енергия в привидно тесните и еднакви улички. 

Най-важното от отминалия Капана Фест, обаче не са нито концертите, нито хилядната публика. Най-важното е благотворителната кампания за Вики, която мотивира и в крайна сметка осмисля всичко това.  

Това беше Капана Фест, поне през нашия поглед, а фестивалът се стараеше да се покаже на всеки един по най-добър начин в зависимост от вкуса му за музика и светоусещане. Само триъгълните флагчета останаха да напомнят за душата на квартала и за целия потенциал и сила, които имаме и можем да вградим в каквото искаме и си струва. 

СНИМКИ от Капана фест ще намерите ТУК.

Всички музикални събития в Пловдив може да намерите в сайта nightclubs.bg

Вашият коментар