Затварят целият булевард „Марица“, превръщат го в спортна площадка

Да се раздвижим на улицата
 
На 22 септември бул. „Марица“ в Пловдив ще бъде преобразен в място за игри, спортни и забавни занимания – част от програмата на първия в Европа „Ден на отворените улици“. Събитието ще бъде организирано в партньорство от Община Пловдив, във връзка ежегодното отбелязване на Ден без автомобили и Европейската седмица на мобилността, „БГ Бъди активен“ инициатор на АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ и координатор на Open Streets Day за България и Общинска фондация „Пловдив“ 2019.
 
Жителите на града ще могат да се включат в открити занимания по различни спортове, танци, групови игри, както и в множество работилници и срещи, посветени на устойчивия начин на живот и транспорт, както и темите за околната среда и градските пространства.
 
 
Целта на инициативата, която ще се проведе в десетки градове в Европа, базираща се на подобни партньорства, е да се даде възможност на жителите да се възползват от публичните пространства по най-добрия начин – като ги превърнат в място за срещи, спорт, забавления и различни видове активност. Фестивалът ще включи в програмата си различни видове спортни дейности и физическа активност за малки и големи, в комбинация с културни мероприятия като музика, театър, изложби и арт инсталации, и устойчива част, която ще включва демонстрации и работилнички, следвайки принципа на трите “RE”-та: Reuse (повторна употреба), Reduce (намаляване), Recycle (рециклиране).
 
„Поне веднъж в годината е добре да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. Искаме да покажем, че градските пространства трябва да ни насърчават да се движим и да общуваме по-лесно помежду си, вместо да са пречка за това“ – казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.
 
 
Събитието ще се проведе в южната зона на бул. „Марица“ в участъка от Била до Водната палата. Освен всички дейности, в които ще могат да се включат участниците ще могат да си направят пикник на улицата или да си починат в специално създадено зелено пространство (поп-ъп парк) на пътното платно. Самото събитие ще бъде организирано според принципите за живот без отпадъци. На място ще бъде осигурено разделно събиране на опаковките от храна и напитки, а доброволци от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще насочват посетителите как да рециклират и намаляват отпадъците в ежедневието си.
 
„В Деня на отворените улици пловдивчани ще могат да преоткрият града си, като го погледнат от нова гледна точка и видят, че могат да бъдат част от един по-чист и по-приятен за хората град. Надяваме се, че тази акция може да се превърне в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички“ – допълва Ласка Ненова.
 

Вашият коментар