Знаете ли какво е тишпишти? Опитайте днес на Етно кухнята на колела

Не, няма грешка – оригиналното име на ястието е “тишпишти”, много е сладко и изключително вкусно. За любителите на сефарадската кухня то няма да е изненада, а за всички останали гости на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” – почерпката на 14 май е безплатна.

По време на Първото издание на панаира интересът към еврейската кухня бе най-голям и всички ястия свършиха за по-малко от час. Сред най-предпочитаните бе традиционният “пастел кон карне”. Затова и тази година приятелите от еврейската общност в Пловдив ще приготвят от тази вкусна баничка с месо и патладжан. Този понеделник всички ще могат да опитат и от обредния хляб “хала”, който по традиция се приготвя всеки петък (като предвещава идването на Шабат в събота),  както и  при специални поводи и празници в еврейския календар. Специалната питка “хала” по традиция се „наплита“ като козунак. Хлябът е изключително мек, леко сладък на вкус и лесен за приготвяне. 

Еврейската кухня пази хилядолетни традиции, затова тази вечер ще бъде представен и един от най-традиционните еврейски хлябове „маца“. Това е безквасен хляб, който се приготвя за празника „Пасха“. Според преданието на еврейския народ, първата “маца” е била направена още по времето на Мойсей. Когато Мойсей съобщил на евреите, че трябва да напуснат Египет, хората нямали нужното време, за да приготвят каквато и да е храна. Затова решили, че ще е най-добре да омесят хляб. По стечение на обстоятелствата обаче омесеният хляб не успява да втаса, така те взимат невтасалия хляб и тръгват на път. Хлябът задължително присъства и на празничната вечеря „седер“. Той се приготвя само от две съставки – вода и брашно от различни видове житни култури. Според традицията на еврейската трапеза винаги трябва да присъстват два вида храни – сладки и горчиви, като горчивите гозби са олицетворение на тежките години на израелския народ.

“Като жители на Пловдив, заедно с нашите приятели от другите етноси, ще покажем на света как трябва да стане по-добър. Нека с  приятелите от Фондация „Заедно“ да бъдем пример за човешки отношения, висока интелигентност и култура.“ Това казва г-н Светлозар Калев председател на ОЕ “Шалом” в Пловдив и член на КС на Фондация “Заедно”, който кани всички днес на пл. “Аптека Марица” на Деня на еврейската кухня.

Заключителната вечер на Панаира на кулинарното изкуство на 15 май  се организира от турската общност, отново с начален час 17.30 ч. В края на тематичната вечер всички етноси ще се съберат, за да почерпят заедно гостите на етно панаира.

ВИЖТЕ СНИМКИ от откриващото събития в петък (11.05) с Италианска кухня

За автора

Вашият коментар