Пловдив джаз фест – музика без граници

Културен и междуконтинентален колорит се разкри на 5-то издание на Пловдив джаз фест 

Тази години джаз фестивалът на Пловдив беше по-различен и немислимо да се подготвим емоционално за това, което последва. Мария Жоа се качи на сцената заедно с виртуозния пианист – Марио Лажиня, с който работят заедно над две десетилетия.

Чухме едно искрено, различно и ексцентрично представяне на огнената Мария Жоа. Тя общуваше с публиката така, сякаш се срещна с любим приятел. Пееше на свой език темпераментно и без превод. Звуците, сричките и междуметията, които издаваше бяха уникални и лични, те извираха от нея. Гласът й се изменяше по-бързо от секундите. Мария беше страстна и огнена, и същевременно нежна и лирична. Сменяше настроенията като самата природа. Зарядът на тази ярка индивидуалност на експерименталната музика разшири обема на залата и ни пренесе в едно музикално пътуване между времена и страни.

Невъзможно беше да се остане безразличен пред сценичното й присъствие – Мария танцуваше на сцената така, сякаш тя е в дома си и никой не я гледа. Тя сподели, че като малка й е било трудно да намери своето място сред връстниците си, защото майка й е от Мозамбик, а баща й – от Португалия.  Тя винаги е осъзнавала своята различност и именно тази нейна черта е в корените на артистичния й имидж. Родствената палитра превръща Мария в един различен изпълнител. Улавят се елементите на фолклорна португалска и африканска песен, същевременно чухме, както класическо, така и авангардно звучене. Мария е една от ярките фигури на експерименталната музика.

Португалско-африканската изпълнителка е самоука, тя стои естествено на сцената и разказва истории нечувани до този момент в България. Присъствието на Мария Жоа на Пловдив джаз фест тази години създаде една неподражаема обстановка, разбунтува умовете и обогати изследователските търсения на меломаните.

След Мария Жоа и Марио Лажиня на сцената се качиха квартетът на Линда Мей Хан О. Талантливата бас китаристка, контрабасистка и композиторка е родена в Малайзия, тя израства в Пърт, Северна Австралия.  Линда Мей Хан О е носителка на множество музикални награди, а последният й албум излезе само преди три месеца. За нея „Уолстрийт Джърнъл“ пише: „новаторският й диапазон и изключителните й импровизации превръщат госпожица О в една от най-динамично издигащите се звезди в джаз днес“. Колаборацията между музикантите от квартета закри първата фестивална нощ.

По традиция фестивалът стартира с благодарствени думи от организатгорката джаз певицата Мирослава Кацарова.

Фотографи: Евгени Димитров, Владислав Христов

Вашият коментар