10-те най-интересни галерии в София събра британски сайт

10-те най-актуални софийски галерии, които представят изкуство от последните години събра сайтът The Culture Trip. В списъка са поместени основно частни галерии, които остават извън основния новинарски поток и медиен интерес. The Culture Trip е популярен британски сайт, целящ да представи най-доброто от всяка страна в областта на изкуството и културата.

Сайтът е разположен между изкуството, културата и пътешествията, като предлага своя селекция културни забележителности, събития и информация. Много места по света се възприемат само през призмата на традициите и културното им наследство, като съвременната им култура остава почти невидима за мейнстрийм медиите, пише в описанието на доста популярната медия. Culture Trip се стреми да поправи този дисбаланс, като се фокусира върху съвременната културна дейност в тези страни.

Ето и избора на The Culture Trip за 10-те най-добри галерии за съвременно изкуство в София:

Галерия за модерно изкуство

Първата частна художествена галерия за западно изкуство в България е открита през 2009 г. С изключителна колекция от произведения от български автори и на творби на Пикасо, Уорхол или Матис, тази галерия е шанс за минувачите да видят някои от най-общоизвестните образци на модерното изкуство. В допълнение към постоянната си колекция, Галерия за модерно изкуство също така е организирала изложби на творби на Дали, Деймиън Хърст и Хънт Слонъм. Организират се също конкурси и семинари за възрастни, а и за деца.

Галерия за модерно изкуство София, ул. Оборище 10, +359 29 434 000

Галерия Натали

Галерия Натали е разположена в непосредствена близост до сградата на Парламента, катедралата Александър Невски и Народния театър Иван Вазов, така че не би трябвало да се затрудните да я намерите. Галерия Натали представя творбите на стотици български художници и скулптори. Галерията е домакин и на благотворителни събития и семинари за деца, а изложби на нейни творби са показвани в цяла Европа.

Галерия Натали, ул. Гурко 38, +359 2 980 7603

Галерия .Ластици

Галерия .Ластици/Rubber Gallery е галерия, специализирана в представянето на фотографски творби и проправя пътя за развитие на това изкуство в София. Като първа специализирана галерия за фотография в града, тук се показват доста различни артисти, които използват по-нестандартни и различни фотографски стилове, жанрове, тенденции и техники. Задължително място за посещение от фотолюбителите!

Галерия .Ластици, ул. Герлово 13, +359 88 905 0675

Галерия "Абсент"

Абсент е галерията, която любителите на акварела трябва задължително да посетят, както и онези, които търсят уютно и спокойно място, където да изпият чаша вино – галерията разполага и с неголям магазин за вино. Тя е водещата галерия за акварели в София и има множество красиви творби, които може да разгледате спокойно. Галерията е отворена през 2012 г. Сравнително отскоро на арт сцената, но вече домакин на няколко изложби, Абсент предлага уроци по живопис, акварел и организира дегустации.

Галерия Абсент, ул. Цар Самуил 37, +359 898 669 120

Галерия "Париж"

Основана през 2003 г. от Борис и Надя Павлови, Art Gallery Paris предлага колекция от произведения, които разкриват таланта на млади автори от софийската арт сцена. Галерията се опитва да улови в изложените произведения "магическия реализъм, хиперреализма, наивизма и експресионизма" и предлага творби на Рошпак, Нора и още много други български художници. Малкото място е пълно до горе с картини – доказателство за енергията и ентусиазма на собствениците.

Галерия "Париж", ул. Цар Самуил 47, +359 2 980 8093

Галерия Terra Art

Галерия Terra Art показва творчеството на Красимир Бекяров. Този модерен български артист създава произведения от керамика, пластмаса, глина и боя, с предпочитание към абстрактното. Красиво изработен, дизайнът на творбите му изглежда донякъде повлиян от изкуството на аборигените и други племена. Бекяров декларира, че галерията представлява търсене на нови форми в областта на съвременното изкуство и керамика.

Галерия Terra, ул. Цар Самуил 45, +359 897 821 164

Галерия Пагане

Отворена през 2005 г., галерия Пагане се намира в непосредствена близост до хотел Кемпински, и е редовен домакин на изложби на съвременно изкуство, предлагащи картини, керамика и скулптури. Целяща да привлече млади и неизвестни творци, Пагане също така показва делото на по-утвърдените български художници. Това е прекрасно място за посещение, ако искате се запознаете с работата на новопрохождащи автори на софийската арт сцена.

Арт Галерия Пагане, Кричим 2, ет. 2, Лозенец, +359 887 344

Галерия Дега

Включваща разнородна колекция от традиционно и модерно българско изкуство, Дега представя артистично космополитен поглед върху българското изкуство през вековете. Основана от Донка Стайкова през 2007-а година, галерията се намира в квартал на София, свързан с изкуството. Оригиналната идея на галерията е била да обединява креативната енергия на артисти от цяла България в едно малко, централно място. "Дега" е домакин на много индивидуални и колективни изложби, които представят историческото културно наследство на изящните изкуства в България.

Галерия Дега, ул. Княз Борис I 96, +359 889 008 427

Арт-къща Куклите

Тази очарователна арт-къща е дом на голям брой кукли, ръчно изработени от местни майстори и деца в разнообразие от стилове и размери. Много от куклите представят национални носии, като показват специфичния фолклор и исторически връзки, които доказват, че това изкуство е много повече от детска игра. Арт-къщата пази куклите от всички различни стилове, като някои от тях могат и да бъдат купени.

Арт-къща "Куклите", ул. Цар Самуил 34, +359 888 860 934

Художествена галерия Маестро

Тази галерия за модерно изкуство притежава много завладяващи разнообразни произведения от съвременни български артисти. Богатата колекция предлага красив поглед върху идеите на местните творци – както млади, така и стари. Маестро представя както самостоятелни, така и групови изложби на картини, иконографии, графики и скулптури. Галерията може да се похвали с представяните произведения, които са на високо ниво за стандартите ни, заедно с възпитаване на уважение към изкуството. Със сигурност може да откриете нещо, което да вземете с вас у дома си.

Галерия Маестро, ул. Цар Самуил 37, +359 2952 4912

Статията в оригинал – тук.

За автора

Коментари (1)

  1. Здравейте,
    Интересува ме галерията за модерно изкуство и по- точно дали има интерес за представяне на художествена .
    Имате ли емейл,на който да се свържем директно с вас?

    Отговор

Вашият коментар