17 споделени преживявания от живота на Златка Шеткова в изложба

Седемнадесет свои платна, сътворени за два месеца представя в Пловдивския културен институт художничката Златка Шеткова 

Те са обединени в темата „Елементи“, като преплитат усещенията на авторката за измеренията на вятъра, морето и огъня. Връзката между трите елемента са очертани в платната „О, татко… О, майко…“, „В прегръдката на огъня“ и „Целувката на живота“ и са посветени на родителите на художничката. 

Те са вдъхновени от поезията, танца и спонтанното преживяване на нейната сестра Нели

„О татко, води ме за ръка.
Не позволявай да загубя пътя.
О, майко, погали ме по главата
и ме положи в скута си.
Прегърнат от огъня, 
обсебен от светлината, 
умирам в целувката на живота.“

Златка Шеткова съчетава различни техники – от пастел, акрил до масло. Повечето от картините са създадени от януари до началото на март тази година. „Златка Шеткова е чудесен живописец и родена за нови неща, която пресъздава духовното и невидимото и го споделя със зрителя, когото обича“, каза при откриване на изложбата скулпторът Лина Маджарова. 

Тя споделя, че в картините е пресъздадена творческата сетивност и търсещия дух на авторката, която повече от 10 години пътува по света, като се открояват нейните визити в Индия, заредени с емоции и вдъхновение. 

„Лина Маджарова ме тласна да направя изложбата. Това са картини, които съм рисувала от едно чисто вътрешно пространство. В тях искам да споделя нещо хармонично, което носи висок заряд поради факта, че е моята вътрешна истина, която съм убедена, че на някакво ниво е свързана с универсалната истина. Това са картини, които знам, че свободно мога да покажа“

Така коментира Златка Шеткова. Тя посочи, че в творбите си споделя своя път, който може да резонира с нечий друг, да е изразен визуално и по този начин да обогати вътрешно нечие преживяване. 

В част от картините са изобразени образите на деца, които с чистотата и възторга си от живота непосредствено преживяват красотата във всичките й измерения. Според художничката чрез сетивата на децата най-добре може да се докоснем до съвършенството на заобикалящия ни свят. В една от картините се откроява и портрета на 15-годишната й дъщеря – Ема, която с удоволствие споделя вдъхновяващите я творби.   

„Елементи“ е четвърта изложба за авторката. Нейни картини и портрети са притежание на частни колекции във всички краища на севта. Златка Шеткова има разнообразен творчески път – от участия в общи изложби и пленери до анимация, режисура на музикални клипове, късометражни филми и пърформанси. 

Нейни шумопоглъщащи картини и платна привличат посетителите на заведения в София и Пловдив. Тя е завършила живопис в класа на проф. Теофан Сокеров в Националната художествена академия, а по-късно специализира в Международния институт за аудиовизуални произведения в Париж.

Изложбата „Елементи“ на Златка Шеткова е открита до 13 април 2018 г. в експозиционната зала на Пловдивския културен институт. 

 

 

За автора

Вашият коментар