Акция постави противогази на множество паметници (СНИМКИ)

Неправителствената организация "Спаси София" постави противогази на множество паметници на известни личности в акция, наречена "Диша ми се!"

Десетки паметници на исторически личности в София осъмнаха с противогази на лицата и плакати срещу замърсяването на въздуха в столицата. Акцията е организирана от сдружението "Спаси София" и артиста Ивайло Христов. С противогази и плакати бяха снабдени паметниците на Петко и Пенчо Славейкови, Алеко Константинов, Георги Марков, Владимир Димитров-Майстора, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Патриарх Евтимий и няколко скулптурни групи.

"Столичната община предупрежава: Дишането сериозно вреди на вашето здраве" – това е само едно от посланията. Инициативата цели да обърне внимание на високите нива на вредни емисии във въздуха в столицата, а и в страната. 

Ето какво пишат в социалната мрежа от "Спаси София":

Целта ни е отново да насочим вниманието към опасния проблем със замърсяването, чиито жертви са над 700 души годишно само в столицата. През изминалия уикенд, фините прахови частици достигнаха отново пикови стойности от над 400μg/m3, а Общината си прави оглушки.

Настояваме цялата администрация и лично кметът Йорданка Фандъкова  да се ангажират с проблема и да предприемат бързи, конкретни и категорични действия. Очакваме Столичната община да изиска от държавата промени в данъчната система, позволяващи на общините да поощряват икономичните и по-малко замърсяващите автомобили; тотална приоритизация и модернизация на градския транспорт, както и неговото безплатно ползване в дните с пиково замърсяване. Също така настояваме за поетапно превръщане на центъра в пешеходна зона, за повече велоалеи, преомисляне на политиката за енергийни помощи и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните.

Г-жо кмет, досегашните "мерки", които предприемате очевидно са проформа и без някакви #ВидимиРезултати. Вие и Вашата безпомощна администрация сте лично отговорни и за жертвите на замърсяването и за влошеното качество на живот в София. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Време е за действие сега, защото утре може и да е късно.

За автора

Вашият коментар