Атанасов ден е!

Според църковният календар на 18 януари се почита  св. Атанасий Велики. Денят е по-известен  като Атанасовден. Този ден е наричан още „Среди зима“, счита се, че е средата на зимата и от тук нататък все повече времето се затопля и пролетта се приближава. 

Според народните вярвания, Атанас е повелител на снеговете, ледовете и вихрушките, както и на зимното слънце. На този ден той се облича с копринена риза, мята се на белия кон и отива в планината. Там се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. От този ден се счита, че зимата вече е преполовила.

Както и Антоновден, Атанасовден е ден на ковачи, железари и ножари, тъй като се счита, че Антон и Атанас са двама братя ковачи. 

На този ден се коли черно пиле или кокошка и се готви с ориз, след което се раздава на близките. Смята се, че черните пера притежават лечебни сили, за това се запазват. На празника жените не бива да готвят боб или леща, за да не „нашари” чумата децата им. Също така не се преде или шие, защото според вярванията раните няма да зараснат.

Имен ден имат Атанас, Атанаскa, Анастас, Tанас, Наско, Hасo, Hася

Вашият коментар