BODHI PROJECT: “Доверието в живота е смисълът на нашия танц”

Първи ден на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия

Едни от най-интересните съвременни артисти от цял свят идват в Пловдив, и се срещат с културата на 8-хилядния ни град, сливат се с него и оставят част от себе си.

За 13-та поредна година международният фестивал за съвременен танц и театър ни показва утвърдени театрални и танцови компании. Откриващата вечер тази година ни срещна с изключителни артисти, пристигнали от Австрия. Bodhi Project базирани в Експерименталната танцова академия в Залцбург с лекотата и едновременно сложна техника се движат, взаимодействат, докосват, и провокират в съзнанието на публиката откъслечни мисли за живота и това как хората могат да разчитат един на друг. Защото истината е, че животът не е лек. Не е изпълнен с безспирен оптимизъм, нито с постоянен смях.

Танцовият спектакъл „Пътища“ обрисува точно това, но с танц и акробатика. Те не просто танцуваха, а разказваха най-мъдрата история по един суров начин. Безспорно вдъхновяващо начало, подчертано с театрално-филмова музика, наподобяваща творбите на Clint Mansell. 

6-членният танцов състав, който дойде под тепетата се срещна с нашия екип, за да предадат своите мисли и чувства на пловдичани и да ги сравним с нашите.

“Ние сме Bodhi Project, част от експериментална академия за танц, която е ситуирана в Залцбург с двама хореографи, с разнообразна музикална и театрална програма, като комбинираме отлично двата стила в различни представления”, започнаха своя разказ артистите.

"Радваме се, че имаме възможността да обикаляме постоянно по различни сцени в Европа и сега сме при вас в красивия Пловдив. Щастливи сме, че навсякъде сме приети много добре. Езикът на тялото е мултифункционален и това ни дава предимството да контактуваме с него с всеки един народ."

"Пътища" е представление, в което тялото е основен елемент от играта ни, затова и работихме 5 седмици с хореографите Ги Надер и Мария Кампос, които ни дадоха оръжието как да се справим с всичко и пресъздаваха заедно всеки елемент, който трябва да обедини всеки един артист на сцената. Всички заедно развихме една задълбочена идея в танците, за да се получи тази структура и композиция и взаимодействието между нас”.

Това е много трудно, защото ние не сме професионални акробати. Трябва да има огромно доверие между всички, за да се получат подхвърлянията, композициите които правим и никой да не се нарани.

"Пътища" разкрива нишката на живота, но самият разказ не е най-важното в самата постановка. Тя е отворена към публиката. По-важното в случая е взаимодействието на актьорите, за да се получи този нестандартен танц със силна основа. Публиката сама тръгва по пътешествието на актьорите и развива сама образа, който й се предава от артистите на сцената”, допълват те.

 

Този спектакъл ни дава възможност как да повярваме на човека до нас и най-вече на себе си. Това е едно прекрасно нещо от живота, когато сами се разкриваме и се доверяваме един на друг. Един елемент, който ни показва, че животът върви напред и ние сме част от него. Естествено има моменти, в които ти спира дъхът с всяко едно акробатично движение, с това как се отнасяме с всеки един до нас, как му подаваме ръка, как се докосваме. Всичко е реално, истинско, докосваш другия, самата публика поема риска, който поемаме и ние със самия спектакъл. Създава се напрежение, понеже, когато видиш някой във въздуха всички са на щрек.

Травмите също са част от самото представление, смеят се актьорите, но никога не са били големи. Всеки се е разминавал само с леки синини.

"Усетихме голямата топлина в пловдивчани. Получихме много добро посрещане и така бяхме изпратени от публиката на "Черната кутия". Ние сме различни, но всъщност всички сме хора, срещаме се за кратко и продължаваме напред.

"Пожелаваме на Пловдив едно добро взаимодействие между всички култури. Много международни гости на фестивал “Черната Кутия” и много успех.”, завършиха артистите от Австрия.

  • Повече за самата постановка може да прочетете от статията ТУК
  • Всичко за 13-то издание на фестивала Черната кутия тази година  може да видите ТУК
  • Вижте програмата на фестивала ТУК!

Вашият коментар