Безплатна архитектурна разходка от Пловдив до плиоцена на Sofia Architecture Week

Безплатна разходка до най-новото музейно пространство в България – Плиоценския парк в Дорково (между Велинград и яз. Батак) е едно от интересните събития по време на първото пловдивско издание на Sofia Architecture Week. Новата сграда, в която са събрани мастодонт и плиоценска гора, е неочаквано добро архитектурно творение за бългаската действителност в последните години. Според организаторите, семплият дървен купол спокойно може да бъде построена и в Норвегия – една от държавите с най-новаторска и елегантна архитектура в съвремието. Разходката до музея е организирана за 30 ноември от 11 часа, но поради ограниченият брой места е нужна предварителна регистрация на имейл monica@edno.bg.

Фестивалът Sofia Architecture Week ще се проведе за първи път в Пловдив след 5 издания в столицата. Той цели да събере архитекти от България и света с актуални и съвременни виждания, с поглед в бъдещето на своите градове. Именно това е и мотото на тазгодишното издание – „Future City” или Град на бъдещето.

Посещението на музея в Дорково е част от „Aрхитектурните разходки на SAW 2013”. Останалите три разходки са в партньорство и основани на нестандартната, но изключително ценна „Алтернативна карта“ на Пловдив, създадена от „Студио 8 1/2“ и фондация „Отворени изкуства“. Феновете на архитектурата ще имат възможност да посетят „Малката базилика“ – новата постройка, която консервира и експонира римски мозайки от християнския период, кино „Космос“ – шедьовър на българския модернизъм, забравен и прероден от усилията на пловдивските архитекти и млади доброволци, и „Братската могила“ – мемориален комплекс с уникални скулптури, които гостите ще имат възможност да видят отблизо, като влязат вътре в самия монумент.

Повечето от събитията в програмата на Sofia Architecture Week са свободни и безплатни за посещение. Единствената платена част от фестивала е панелът „Форум“, в който гостуват сериозни и доказани имена на новаторски и съвременни архитектурни студиа от цяла Европа. Сред имената са Amin Taha Architects (Великобритания), Sporaarchitects (Унгария), Unstudio (Холандия), ZSK Architects (Унгария), Secchi-Vigano (Италия). Срещите са в Градския дом на културата „Борис Христов“, където е и откриването на феситвала на 22 ноември от 19 часа. Той ще продължи една седмица – до 1 декември.

Подробности за по-интересните събития, свързани със Sofia Architecture Week може да търсите в Mediacafe, медиен партньор на събитието. Пълната програма за фестивала – от този линк.

За автора

Вашият коментар