Бикът на Пикасо вдъхновява ученици за изложба от рециклирани велосипеди (СНИМКИ)

Велосипедният гигант Макс Европа и Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив представиха днес съвместния си творчески проект – репродукции на знаменитата творба на Пабло Пикасо – „Глава на бик 1942”, както и произведението на Александър Калдер „Движещи се скулптури”.

Близо 20 ученици от гимназията пресъздадоха известната творба, която е оценена на няколко милиона. Идеята на техния преподавател Живко Стоев е учениците му максимално да се приближат до реалната скулптура, но да използват и свое въображение с акцент върху творбите си.

"Преди всичко ние търсим себе си в посланието, което носи известния бик на гения Пикасо", сподели той на официалното връчване на грамотите днес в шоурума на завода за колелета Макс Европа. 

Учениците на Художествената гимназия успяват и да се докоснат до бизнеса чрез своите произведения и да усетят емоцията от първата си изложба. Всичко това е и в духа на екологията, заради рециклираните материали от велосипеди, които фирмата предоставя на учениците.  

"Целта на изложба е да представи по един по-различен, креативен и същевременно екологичен начин, употребата на иначе неизползваеми части и бракувани велосипеди от нашия завод. По този начин нив разиваме и дизайнерсия устрем на младите хора и смятам, че пътят, който сме подхванали е правилният. Изложбата ще е само част от един по-дълъг цикъл съвместни проекти, с които ние от Макс Европа и ръководството на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“, искаме да покажем, че бизнесът и изкуството могат да създават истинска синергия, която в този случай е още по-значима, защото е създадена от ръцете на ученици", сподели маркетинг директорът на компанията Иван Илчев.  

Той допълни, че изложбата ще остане в магазина до началото на учебната година, след което най-вероятно ще бъде преместена в Националната художествена гимназия. Иван Илчев награди със специални дипломи и всички ученици участвали в проекта с грамоти, а най-добрите, оценени от дизайнерите на компанията, бяха стимулирани и с ваучери. Иван Илчев благодари на училишето и учениците за съвместната творческа работа през последните два месеца. Ето и кои са те:

  1. Иордан Велко и Андон Тосев – Кралска антилопа
  2. Устременост – Андон Тосев
  3. Алфа налягане – Йордан Велков
  4. Газела – Виктория Адова
  5. Духът на Африка – Стефани Славова
  6. Дъждовен ритуал – Симеон Куманов
  7. Петнистата Африка – Калоян Куманов 
  8. В Готовност – Тодор Атанасов
  9. Биволско спокойствие – Йордан Велков
  10. Лицето на Врайда – Андон Тосев

За автора

Вашият коментар