Човек постоянно пътува… „Across the line“ в Галерия „Резонанс“

Новооткритата изложба в Галерия „Резонанс” е странна, но съвместима компилация между творбите на Милена Младенова и Карим Хелми. Изложбата е с наименованието “Across the line” и е посветена на Пътуването като живот, желание, преживяване, душевна гледка или черен път..

За Авторите:

Милена Младенова е завършила скулптура при проф. Стефан Лютаков във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и при проф. Зиятин Нуриев в Университета Мармара-Истанбул. Художественият й път е осеян с множество самостоятелни и колективни изложби, пленери и симпозиуми в България, Германия, Полша, Румъния, Унгария и Кулала Лампур Малайзия. За вдъхновението в “Across the line” Милена Младенова казва:

„Пътуването като един безкраен полет. Човек постоянно пътува, търсейки нещо, отивайки някъде…

По пътя си се изправя пред различни бариери –езикови, морални, материални, духовни…видими и невидими, лутайки се в търсене на себе си, оплетен от хилядите нишки на собствените си предразсъдъци и страхове…опитвайки се да продължи напред, преминавайки невидимите линии и прегради….живеейки с обременеността на миналото…взирайки се в неясния път на бъдещето …

Така наречените човеци от началото на съществуването си са създавали всевъзможни разединения, стени и  бариери помежду си…полови, расови, кастови, географски, религиозни, националностни,…обзети от безумния стремеж да се разделят…в търсене на идентичност…поставяйки хиляди видими и невидими бариери и граници…в търсене на невидими пътища…някъде в нищото…опиянени от  безумното желание за власт над всичко и всички те изгубват трезвото си  усещане за човечност. Човек постоянно пътува…”

Карим Хелми от своя страна е също изключително активен по отношение на творческия и професионален живот. Завършва магистърска степен във факултета за изящни изкуства в Александийски университет Египет. От 2008 година работи като асистент-преподавател във факултета по изобразителни изкуства в същия университет. Карим Хелми е член на Съюза на художниците в Египет. УЧаствал е в изложби в България, Швеция, Германия, Египет и Румъния.

За неговото вдъхновение в „Across the line”, Карим Хелми споделя:

„Едно дълго пътуване, черен път. Това, което виждам-тревожност, радост, удовлетворение е това, което чувствам. Сътворяване, вдъхновение, преживяване и свобода е това, което търся. През цялото ми пътуване аз се сблъсквам с различни предмети, чувства, политики, дейности, хора, култура. Аз се изправям пред връзките. Изправям се  пред живота…С всяка стъпка аз абсорбирам от околната обстановка, добавям я към изграждането на понятието

Всяка стъпка, всеки обект в това изграждане е от жизненоважно значение да се създаде, да бъдат вдъхновени и да вдъхновяват…Общата представа остава. Техниките се различават. Няма противоречие. Няма конфликти. Само съвпадения. Хармонията преобладава.

Времето минава, модерни и съвременни аспектите на живота протичат…манталитетът е реформиран, общата представа е перифразирана. Ден след ден представата за мобилност расте, търсим дом, нов дом, нови надежди, отвъд границите, от другата страна на линията… повече физическо придвижване, за да достигнем културно развитие. Такова дълго пътуване…никога няма да достигне до своя край…”

Изложбата „Across the line” в галерия „Резонанс” ще продължи до 06 декември.

 

 

 

За автора

Вашият коментар