Dance week финишира със спектакъл отвисоко (СНИМКИ)

Затъмнението е неизбежно 

В съвременното изкуство все повече артисти започват да търсят лимитите на жанра си. А когато не успеят да се поберат в тях, както се случва често, прибягват и в други жанрове, откъдето взимат, каквото е нужно, за да се превърне едно представление в спектакъл. 

Артистите от швейцарската компания CIE PHILIPPE SAIRE правят именно това. В спектакъла си „Затъмнение” те комбинират танц, визуално изкуство  и звук. Спектакъл между двете крайности – черното и бялото, тъмнината и светлината. И въпреки съпротивата на светлината, мракът, посипал се под формата на гранулат върху сцената, взима връх, доказвайки, че затъмнението е неизбежно.

При „Затъмнение” не само ролята на артистите, но и тази на публиката е различна. Тук хората не стоят на меките и удобни седалки пред една повдигната сцена. Тази класическа представа за наблюдение на театър или танц е тотално обърната. Публиката се качва на самата сцена, на специално изградена платформа – черна кутия със стени, високи 2.5 метра. Там само 50 човека могат да наблюдават случващото се под тях. И същевременно освен спектакъла могат да гледат и реакциите на другите около тях. Тази новост създава особено усещане за близост не само с артистите под теб, но и с другите, подредени в квадрат, около теб.

Изведнъж от небето започват да се изсипват черни гранулати, осветлението да шари някъде в нюансите между бяла светлина и тъмнина, а сцената да се тресе. Първоначалната бяла сцена много малко след старта на спектакъла потъмнява. Декорът се мени с всяко едно движение на артистите. Те редуват рисуването си под краката, някак „без да искат” посредством движенията си върху гранулата, а после и съвсем осъзнато, очертавайки форми, докато накрая всичко не заприлича на утайката на кафе, приготвено за гадаене. 

„Затъмнение” определено е новост на родната сцена и именно с провокацията и непознатото отношение актьор-зрител привлича и вниманието на пловдивската публика. Като част от One Dance Week „Затъмнение” имаше своите три представяния на сцената на Дом на културата „Борис Христов”, където и публика и артисти изпаднаха в магичния и тъмен свят на „Затъмнение”.

СНИМКИ: Марица Колчева

Още за One Dande week ще намерите ТУК

 

За автора

Вашият коментар