Дони и Нети в Пловдив: Няма нищо по-хубаво от публичното четене (ВИДЕО и СНИМКИ)

Виенският павилион в центъра на Пловдив бе мястото, на което се срещнаха политици, писатели, актьори и певци. Всички те бяха обединени от инициативата, провеждаща се за трета поредна година – „Чети с мен“, която тази година е част от "Пловдив чете". Специален гост на събитието бе холандскат принцеса Лаурентин ван Оранйе – специален пратеник на ЮНЕСКО за развитие чрез грамотност и председател на фондацията „Четене и писане“.

Съвместното четене започна точно в 11:00 часа и приключи в 12:05. Неговият старт постави президентът Росен Плевнелиев с приказката „Дядо вади ряпа“. По повод поуката, извадена от нея, държавният глава сподели: „Всички заедно можем да постигнем целите си и никога не трябва да се разделяме“. Актрисата Марта Вачкова също се включи със свое любимо произведение – „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков.

Един от гостите на събитието бе певецът Рафи Бохосян, който сподели благодарността си, че е част от инциативата: „Има книги, които трябва да се четат на всяка възраст, поне три пъти в живота. Аз избрах да ви прочета откъс от „Малкият принц“. Осъзнах, че всеки път, прочитайки книгата, гледам на нея по различен начин“ – допълни той.

Друга родна звезда подаде ръка на инициативата – Поли Генова. Тя се включи с любимата си детска книга – „Мечо Пух“. Актрисата Ирмена Чичикова разказа поучителната японска приказка – „Танцуващият чайник“. Съвременният писател Георги Господинов разказа приказка, която е съчинил с дъщеря си. И посъветва родителите да гледат как децата си четат книги и да се учат от тях. Актьорът Валентин Танев призова всички да не забравяме детските си мечти и прочете откъс от „Питър Пан“.

Поетът и писател Владимир Левчев бе избрал „Ние, врабчетата“, а обяснение за избора му бе фактът, че врабчетата са на изчезване. Артистични и цветни, Дони  Нети представиха част от „Пипи Дългото чорапче“. Целта на двойката бе да покаже, че четенето е винаги на мода – доказаха го като единият държеше електронен четец, а другият – книга.

Ето, държим стария и новия вариант на книгата пред вас. Няма нищо по-хубаво от публичното четене“, сподели Дони показвайки електронната си книга.

Събитието подкрепи писателката и издателка – Божана Апостолова. Носителката на ордена "Стара планина" прочете едно от любимите стихотворения на внучка си.

Четенето завърши с връчването на наградите „Читател на годината“, а гостите имаха възможност да се срещнат с любимците си за автограф.

Октриването на 14-то издание на Пловдив чете тази година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар