Един различен автор- Beth Cavener Sticher.

Досега от Mediacafe.bg не сме ви запознавали с подобен автор. Става въпрос за едни изключителни скулптури, които са дело на известната артистка Beth Cavener Sticher.

Преди да ви запознаем с творбите й, ще ви разкажем за нейния живот. Тя е родена в Пасадена, Калифорния през 1972г. Дъщеря е на молекулярен биолог и учителка по изкуства. Самата Cavener Sticher твърди, че връзката между изкуството и науката винаги са били основата на нейната работа.

Тя споделя: „ от майка си научих езика на глината и силата на идеите, преминали през ръцете. Колкото до баща ми, с него прекарвахме часове да се взираме в нощното небе, докато той протегне „шевовете” на въображението си с разкази за рекомбинантна ДНК и еволюционни битки в микроскопичен мащаб. Всеки момент в паметта ми е похарчен в изследване на естествения свят около мен.”

mediacafe_toni_6

Започвайки образованието си в сферата на физиката и астрономията в Haverford College в Пенсилвания, тя рязко сменя сферата на развитие и завършва бакалавърска степен Скулптура в колеж по изкуства. Но въпреки това, интересът й към науката не спира. В  Художествената Академия във Флорениця, Beth учи по програма за чиракуване в скулптурно ателие, след което прекарва четири години в Кълъмбъс, Охайо, където разработва артистичният си стил.

Магистърска степен по изящни изкуства – специалност Керамика, тя получава в Държавния университет в Охайо. Дипломната й работа оформя докрай нейния художествен език, в който съчетава човешката психология и емоция и тялото на животното.

През 2006г. Beth Cavener Sticher открива първата си самостоятелна изложба “Скромно предложение”. Пътят й като артист в сферата на художественото изкуство се развива отлично.

mediacafe_toni_5

Самото творчество на Beth Cavener Sticher е нещо изключително специално. В него има послание към човека, към човешката психология. Нейните привлекателни скулптури на животни пресъздават примитивни животински инстинкти, които дават акцент върху човешката психология. Лишени са от контекст и рационализация. На пръв поглед, тези „диви лица” са окачени в момент на напрежение. Под повърхността, те въплъщават въздействието на агресия, териториални желания, изолация.

mediacafe_toni_4

Сложни модели на взаимодействие между човек и животно, подсъзнателни жестове на намерение и мотивация. Нещата, които остават недоизказани са далеч по-важни от думите, които се изказват един към друг. Начина да разчиташ погледа, затягането на мускулите на раменете, наклона на главата, ритъма на една разходка и изобщо най-малките несъзнателни жестове. Животинското тяло в нас самите като метафора на тези основни модели. Beth Cavener Stichter успешно успява да трансформира човешки психологически портрети в животински.

„Искам да надзърна в тези неудобни ръбове между човека и животните. Изразяваме разочарование за човешката склонност към жестокост и липса на разбиране. Заплетени сме в собствените си вътрешни и външни борби, а мозъкът ни е ангажиран с въпросите на страха, апатията, насилието и безсилието.” – коментира метафорите в творчеството си.

mediacafe_toni_7

Тя избира да работи с глина, тъй като я свързва със спомена за същинската плът. Глината има невероятна чувствителност при допир, съблазнителна е и има безгранични текстурни възможности. Тясно свързана със заобикалящата ни природа. Cavener Stichter има свой необичаен метод на работа-тя изгражда своите стабилни глинени скулптури често от 2000 или повече килограма глина, след което започва да отнема парче по парче от 30 до 160 кг.

Успява да извае необходимите части на скулптурата на отделни кухи парчета. След което ги изпича в пещта и ги сглобява с лепила и епоксидни смоли. Когато е сглобена, повърхността се нанася с латекс, тъй като позволява да се попълнят „шевовете” след сглобяването на фигурата. Така всяка нейна скулптура се превръща в нов шедьовър.

Насладете се на нещо задълбочено и изключително красиво. Насладете се на ума и труда на Beth Cavener Stichter!

mediacafe_toni_2

mediacafe_toni_1

 

mediacafe_toni

 

 

Вашият коментар