Едно съкровище – една любов в Етнографския

Днес, 09 май, от 18.30ч. в Регионалния етнографски музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „Едно съкровище – една любов”.  Тя представя автентични български носии от колекцията на Катя Черпокова.  Авторката преди шест години се премества да живее в Пловдив и е част от клуба за национална шевица и орнаментика към читалище „Алеко Константинов”.

Още като дете Катя Черпокова обиква българските носии, а след това започва и да бродира. Преди години започва да колекционира народни носии и части от тях. Харесва богатството на традиционните български костюми, както и техните цветови съчетания и пищна изработка. В Северна България с най-богати шевици се отличават районите на Видинско, Врачанско, Плевенско и Русенско.

Катя Черпокова успява да събере от някои краища цели, а от други – отделни части от носии. Силно впечатлена е от Елховските сукмани с техните жълти пазви. С богата и пъстра шевица се славят ръкавите на носиите в Софийско, Самоковско, Пернишко, Дупнишко и Кюстендилско. Изключително голям интерес у нея събуждат костюмите на старите българи преселници от земите, останали извън днешните граници на България – Македония, Беломорска Тракия, Одринско.

В изложбата могат да се видят някои ръчно изработени шевици от Катя Черпокова, предимно от регионите на Елхово, Разград, София, Дупница, Кичево и Куманово.
Това разнообразие от везба и цвят по дрехата разкрива богатия душевен свят на българката, както и нейното разбиране за красота и естетика.

„Убедена съм, че много хора ще почувстват любовта и гордостта от родното, разглеждайки изложените костюми”, казва Катя Черпокова.

 

За автора

Вашият коментар