Елин Рахнев: „Кольо Карамфилов винаги ще бъде бъдещето, защото времето го гонеше“

Вчера бе открита ретроспективната изложба „Необозримо за Кольо К.“, с която Градската художествена галерия започна новата изложбена година по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пространството на галерията се оказа тясно за гостите на откриването на експозицията, в която на двата етажа са експонирани произведения от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери и приятели. 

Близо 90 платна, събрани от над 30 колекционери, разкриват пред публиката целия творчески път на Карамфилов, всичките му търсения и теми, върху които е работил в почти всички жанрове на визуалното изкуство – графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист. Дори част от неговите най-близки хора бяха изненадани от някои от нещата, които видяха по стените в галерията.

„Знам, че всеки един от вас има емоционална връзка с Кольо Карамфилов. Има хубав спомен. Или пък има красива негова работа у дома. Тази изложба показва безкрайната му творческа мощ. Опитахме се така да подберем работи, които са ключови, изключително любопитни, много знакови и в същото време на са преекспонирани. Идеята ни е тази изложба да бъде празник”, каза кураторът проф. Галина Лардева.

„Честно казано загубих дар слово докато разглеждах изложбата, особено качвайки се на втория етаж в галерията. За първи път виждам изложба на баща ми, която показва почти всички негови лица като артист. Зверски много ми се реве в момента, но искам само да кажа, че Кольо се усмихва. Плаче ми се и не мога да говоря повече”, каза синът на художника Росен Карамфилов. Той благодари на Радост Коцева за труда, който тя е положила по организирането на изложбата и обяви, че тя е биещото сърце на баща му след неговата смърт, защото във всичките години след като Кольо Карамфилов ни напусна, Радост Коцева упорито и с цялото си сърце не спира да поддържа паметта за него жива с многобройните си инициативи.

Кольо К. винаги ще бъде бъдещето. Него времето винаги го гонеше. Не му е нужна патетика, а усмивка”,

каза един от най-близките приятели на художника – българският писател, поет, драматург и журналист Елин Рахнев, който прочете специално написан по повода текст.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари. Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. На 28 януари от 17.00 ч., отново в ГХГ Пловдив ще бъде представен двуезичен каталог, специално подготвен за изложбата.

 

Вашият коментар