Европейските писателски срещи посрещат Мирча Картареску под тепетата

В Пловдив ще гостува дно от големите имена в европейската литература, румънският  поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист  Мирча Картареску

Той е роден  на 1 юни 1956 г. в гр. Букурещ. Професор в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика. Превеждан е на 22 езика.

На български език са излезли  книгите с проза: „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“.

Носител е на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия.

Иван Станков споделя: 

„Светът на Мирча Картареску е построен върху много литература. Но и върху познания от различни области на науката като физика, биология, медицина, психология.   

Книгите на Мирча Картареску са във война с лошата симетрия на вселената, включително и на човешката вселена. Изправят се срещу идеята за реалността като единствено вместилище на човека. Те излъчват и убийствена носталгия, но и много светла надежда, разгръщат възможно най-широк езкистенциален регистър. “

И тестът, и човекът на Мирча Картареску са лабиринтни. Този художествен свят изисква търпеливи и подготвени читатели, каквито несъмнено има достатъчно и сред българската читателска публика.

Срещата ще се състои на 5 септември 2017, вторник, 19.30 в Експозиция „Енчо Пиронков“, Старинен Пловдив. 

Още за Европейските писателски срещи в Пловдив:

  • Първата среща с френския писател Фоенкинос може да видите ТУК
  • Интервю с един от основните организатори – Недялко Славов може да видите ТУК
  • Как премина срещата с Юз Алешковски в Пловдив може да видите ТУК
  • Повече за Мануел Рико и срещата му с пловдивската общественост може да видите ТУК
  • Хасан Балсим в Пловдив, вижте ТУК

Вашият коментар