Фестивалите на „Едно“ събират десетки световни артисти в Пловдив с богата съвременна програма

Участници от 23 държави се събират на фестивала ONE Design Week през юни месец в Пловдив. Всички те ще обживят общо 30 локации в целия град с куп изложби, лекции, дискусии, събития, професионален форум. Данните съобщи директорът на фестивала Бояна Гяурова на представянето на платформата „Едно“ пред пловдивската общественост в Балабановата къща. Фестивалът ONE Design Week ще се проведе между 20 и 29 юни.

„Целта ни е да показваме както български автори, така и международни такива, които оформят световната сцена и тенденции, за да бъдат наясно местните професионалисти и любители какво се случва по света. Искаме да обживяваме самия град с позитивни събития, като показваме международно качество“, обясни Гяурова.

За 10-те дни на фестивала в Пловдив ще се съберат 200 души и студиа от целия свят. На международния форум за дизайн, който традиционно се провежда по време на фестивала лектори ще бъдат някои от най-известните имена в света на дизайна, като Джесика Уолш от САЩ, Catalogtree от Холандия, които се занимават с Инфорграфики и например Теодор Ушев, който работи в Канада, но е започнал кариерата си в Пловдив. Сред по-интересните изложби са на продуктови дизайни от Испания и Италия, графичен дизайн от Китай и други.

По време на ONE Design Week ще бъдат наети и 10 пространства в Капана. Там ще се случат международни проекти, подкрепени от Вишеградския фонд. Във фестивала ще участват и Трансформатори с мобилна кухня, ще се презентират резултатите от конкурса за Велостойки, а в последния ден ще се проведе и дизайн базар. Част от детската програма на дизайн-фестивала е презентация на 3D-принтер, „Музейко“ в Пловдив и други. Всеки ден ще има и музикална програма.

Атрактивната трупа, създадена от Джеки Чан – Kung Fu Dance Gateway ще открие танцовия фестивал ONE Dance Week. Част от трупата са истински монаси от Тибет. Презентация на феста направи Елианна Лилова. В програмата има детски модул, кино презентации, много ателиета. Сред другите по-интересни събития в танцовия фестивал са Корейската гала – 3-ма артисти от Южна Корея, които ще покажат три различни представления. Ще има интересни участия и от САЩ, а фестивалът ще се закрие от Орелиан Боре от Франция. ONE Dance Week ще се проведе между 28 август и 6 септември.

От 10 до 19 октомври ще се проведе и второто пловдивско издание на ONE Architecture Week. Директорът на фестивала Любо Георгиев представи манифеста на събитието – „Възможното невъзможно“. По традиция всяка година кураторите са различни, като за 2014-а година е избран екипът dontDIY. Тъй като фестивалът все още е далеч във времето, подробности относно него не бяха съобщени, но акценти ще бъдат конкурсите за площад „Централен“, който ще стартира официално този понеделник, както и за площадното пространство пред Градския дом на културата „Борис Христов“.

Основната локация на архитектурния фестивал е квартал Капана, като вече е започнала работа по Университетски изследователски проект за топоса. Част от него ще бъде представен по време на Design Week, а пълният проект ще се покаже в архитектурната седмица.

Любо Георгиев презентира и интересно продължение на Беседките за града на Студио 8 ½ и фондация Open Arts. Събитията вече ще се случват в по-тясна тематика и се преименуват на Беседки за Капана с по-широк кръг участници – освен специалистите по теми като архитектура и градски дизайн, ще се включват по-активно и жители и наематели на квартала за да се получи конструктивен диалог. Ще продължат и градските архитектурни обиколки. „Искаме през октомври Капана да се превърне в едно истинско фестивално градче, в което не само да можеш да видиш хубава архитектура, а и да ти е приятно, просто като си там“, добави Любо Георгиев.

Фестивалите на „Едно“ се преместват за първа година в Пловдив и заявиха пълната си подкрепа на града в кандидатурата му за Европейска столица на културата през 2019-а година. Трите фестивала се случват под организацията на платформата „Едно“, Фондация Америка за България, партньорството на Община Пловдив и фондация „Пловдив 2019“. Mediacafe.bg е един от медийните партньори на събитието.

За автора

Вашият коментар