ГРАДЪТ – ЕКРАН или осъзнатост в комерсиален свят (СНИМКИ)

Трета серия прожекции в публично пространство от проекта "ГРАДЪТ – ЕКРАН"

Фасадата на Дружеството на пловдивските художници (ул.”Гладстон” 32) вчера (23.12.2014) за три часа беше превърната в изложбена среда, докато върху нея бяха прожектирани творби на визуални артисти, работещи активно в сферата на новите медийни изкуства.

Прожекцията е част от проекта „ГРАДЪТ – ЕКРАН” на eXAF (организация, занимаващата се с презентирането на съвременно изкуство). Отговорни за случването на проекта са Рад Гюлеметов и Ваня Грозданова, както и Иво Иванов  – водещ куратор на "ГРАДЪТ – ЕКРАН".

За идеята и посланието на проекта Рад Гюлеметов разказа за Mediacafe.bg в интервю, което можете да прочете в следващите редове:

Градът – Екран” е проект, който използва градската среда за представяне на съвременно изкуство, като така провокира непринудената комуникация на зрителите със съвременни форми и тенденции във визуалното изкуство…

Идеята ни е да генерираме нови публики, които да видят, че нещо различно, от традиционно улегналите им представи, се случва в културните среди. Проектът ни е свързан и с градската среда, защото като много други неща в страната ни и тя е занемарена. Подготвяме го също за Велико Търново, а наши колеги от Русе и Благоевград ни поканиха да представим проекта и в техните градове.”

Каква е причината според теб хората да отбягват съвременното изкуство?

Непознато им е. Освен това, в днешно време всичко ни е в дланта и си го скролваме ей така (показва диагонално движение с показалец). В телефоните и таблетите са всички събития, от които се интересуваме и движейки се в градското пространство подминаваме забързано останалото. Неслучайно, избрахме тази фасада на Дома на Пловдивските художници, защото тук след 17:00 часа има големи задръствания и ти стоиш 3 минути да чакаш светофара на Гладстон и Руски и имаш време да погледнеш към изкуството, колкото и да не бит.е. не се налага специално да отидеш в галерия… донякде една първа крачка е спестена от наша страна за сметка на публиката : )

Какво ви провокира да създадете „Градът – Екран”?

Провокирането е част от нашето кредо. Искаме да внесем някаква осъзнатост в този свят, който като цяло е доста консуматорски ориентиран. Освен събитията, които организираме в изложбени пространства, където има съвсем друга публика, искаме да покажем на хората, които са навън, че има и други неща, които да видят.

Как достигнахте до авторите и техните творби?

Половината от авторите са чуждестранни и повечето не ги познавахме. Събрахме всички видеа чрез отворена покана, последвана от кураторска селекция. В нашите мрежи на общуване изпращаме отворена покана и доста артисти реагираха супер положително на идеята ни за подобен род намеса в градска среда.

Селекцията е многообразна. Към момента в проекта са включени около 30 автора и работите им са доста разнородни – и като естетика и като изразен формат. Има анимация, колажи, има абстрактно видео изкуство… и други, често екпсериментални, форми на видео арт, интернет базирани изкуства, дигитални творби. Това са вариативни творчески форми, откликващи на съвременни тенденции във визуалните изкуства, които са доста оплетени, припокриващи се и взаимно свързани – като съвременния живот. Можем донякъде да ги мислим аналогично на живописта, графиката и скулптурата – т.е. като жанрове във визуалното изкуство, в случая съвременни жанрове.

Опитвате се да привлечете публика, която не участва в културния климат на страната, не смятате ли, че хората просто нямат интерес и им се струва чуждо и неразбираемо съвременното изкуство?

Смятам, че няма лошо в това артистичните проекти да се натрапят на обществото, да провокират хората, и така да ги ангажират. Моята свобода стига до върха на твоя нос. От това натрапване визуалната среда не е замърсена.

Що се отнася до интереса към съвременното изкуство конретно – той се развива чрез организиране на срещи на публиката с него.

Рад Гюлеметов е изучавал Маркетин в ПУ, както и Реклама и бранд комуникация в University for the Creative Arts във Великобритания. На въпроса „Какво те привлече в изкуството?”, той отговори:

Преди 7 години реших да се въвлека в средата на съвременното изкуство, привлече ме именно въпросът за осъзнатостта на хората и възможността да се постигне повече в сферата на културата. Смятам, че съвременното изкуство стои близо до съвременния индивид и го отразява, разбира се, в своята си изразна специфичност.

На почитателите на съвременното изкуство, както и пред всички случайни любопитни минувачи ще бъдат представени форми на видео арт, интернет-базирани творби, видео документации на инсталации, пърформанси и vj сетове, в следващите дни и месеци. Към момента програмата включва още две прожекции, а именно:

26.12.2014
19:00 – 08:00 – ул. „Георги Бенковски” №3 (Пловдив, кв. Капана)

27.12.2014
19:00 – 23:00 – ул. „Атанас Самоковеца” №18 (Пловдив, кв. Капана)

Повече за проекта, програмата и селекцията можете да намерите ТУК.

Снимка на корица: Росен Маринов

Вашият коментар