Галерия „Възраждане“ отбелязва 20 години

На 1-ви септември галерия „Възраждане“ ще отпразнува своята 20-та годишнина. Галерията очаква всички приятели и влюбените в изкуството точно в 18 часа. „На празника ще бъдем щедри към тези, които обичат българското изобразително изкуство, към тези, които творят и които го пропагандират“, казват от галерията.

Галерия „Възраждане“ ще даде наградата „ Арт Медия “ на журналисти, които отразяват културната политика на града. Те още ще връчат „ Сребърно Възраждане “ на двама художника, заслужили го с майсторството си и духовното си отношение към галерията. Сребърната статуетката е изработена от Георги Чапкънов .

Ще бъде отличен и Фен № 1 на галерията, а на събитието ще се разиграе и, томбола с много награди, като най-голямата ще бъде картина от художник на галерията. Ще бъде представен новия луксозен двуезичен албум „ 20 години галерия Възраждане “ – 170 стр. със 74 автора и с много илюстрации, фотографии и данни.

Една от кулминациите на празника ще бъде откриването на новата изложба на Димитър Войнов син „ Пътят към Голгота “.

Галерия „Възраждане” към Народно читалище „Възраждане” е създадена на 5. ІХ. 1995г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци.

От третата си година е профилирана на тема “ ТЯЛОТО ”. Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация.

 

 

За автора

Вашият коментар