Идентичността се разголи в Dance week (18+)

Dance week, ден втори. Мястото е Тютюнев склад номер 4.

В нестандартната локация българският фоклор е поставен пред сериозното изпитание на съвременността. Експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци и народна музика). Дали наистина „потури“ и „пояс“ описват изчерпателно днешният българин? 

Този въпрос си задават тримата изпълнители от сцената, които пресъздават живата реалност от съвремието ни. А ние виждаме как в различните части на представлението контрастират историята и настоящето или още по-образно казано фолклорните песни и чалгата. 

Двамата оснвони актьора Ирина и Огнян Голеви танцуват народни танци под съпровода на гъдулката на Христина Белева. Всичко върви в толкова спокойно, до момента, когато не се сблъскваме с буквалната реланост. Ритъмът се разкъсва с изненадващо разголване на двата персонажа.

Той сваля своите панталони и остава буквално със своето мъжество пред публиката, а тя (жената) прави същото, но с горната част от тялото си. Двамата имитират танц, който повече наподобява подскоци.  Това леко разстройва благоприличието и спокойствието на идентичността, обезопасена в сигурната и социално благовидна традиция на фолклора. 

Не се стряскайте. За съжаление или не, това е съвременната реалност.

Всички снимки от Dance Week може да видите в Галерията на сайта!

Вашият коментар