Испански архитект се среща с пловдивчани, говори за проекта за Адата

Поредна творческа среща с международни артисти по програма ADATA AiR

Шеста поредна среща представя идеи на различни артисти, свързани с река Марица и остров Адата

На 26 юли от 11.00 часа в artnewscafe испанският архитект Марта Харабо ще разкаже на чаша кафе пред гости и граждани за разработения от нея проект в рамките на резидентната програма ADATA AiR.

Харабо работи от месец по поречието на река Марица и в презентацията си ще покаже натрупаните впечатления и събрани истории, които се превръщат в отправна точка за проекта й с работно заглавие

"Възможността за пресичане“. Проектът ще се реализира през 2019-та по брега на реката и ще акцентира върху различните гледни точки оформящи пейзажите на реката и неформалните граници, свързващи хората едни с други по речната ивица. 

В рамките на презентацията архитектката кани всички желаещи да дискутират реализирането на проекта й да споделят идеи или интересни истории, свързани с оформянето на обществени пространства в урбанизирани зони.

По време на събитието ще бъде показана и серия картички, създадени от  художничката Мила Паник. В началото на юли босненката заснема графити около остров Адата, от които създава картички. В последствие в създадена от нея акция минувачите на моста на Адата пишат своите послания до приятели и познати, и изпращат картичките по пощата до различни краища по света.

ЗА АРТИСТИТЕ

Марта Харабо е испански архитект, изследващ геополитическите, икономически и технически трансформации чрез архитектурата и визуалните изкуства. Нейни съвместни и индивидуални проекти са представяни в международен мащаб – в испанския павилион на Архитектурното биенале във Венеция 2018 и 2016, Матадеро Мадрид, Руския музей по етнография в Санкт Петербург, и др.

Мила Паник е родена през 1991 в Босна и Херцеговина. Завършва магистърска програма в университета "Баухаус", катедра "Изкуство в публично пространство и нови художествени стратегии" през 2017 г., като стипендиант на DAAD. Тя е съосновател на проект за популяризиране на съвременното изкуство в Босна и Херцеговина "APARTMAN". Живее и работи между Босна и Германия.

За автора

Вашият коментар