Изложба от черно-бели фотографии „Дъщерята на рибаря“

„Някога, твърде отдавна, живял на един остров рибар със своята жена. Те имали дъщеря, красавица…" Така започва една от многобройните приказки за дъщерята на рибаря, романтичния образ – символ на покорство, търпение и вярност.  Именно на откриването на този образ Георги Илиев, Български фотограф, преподавател по визуални комуникации в Нов български университет, е посветил две години.

„Желанието ми е да предам на зрителите един събирателен образ на жената и дъщерята на традиционния рибар. Жена, която заедно с ежедневните си домакински задължения е принудена всеки ден да очаква завръщането на своя мъж или баща, съзнавайки, че всеки път когато той отива сред вълните, може да му е последен и тя може никога да не го види отново“ – споделя авторът Георги Илиев, който снима от петнадесет годишен и има осем международни изложби в градовете Базел (Швейцария), Цюрих (Швейцария), Хамбург (Германия), Солун (Гърция), както и у нас.

Опитал съм се чрез фотографиите да предам ежедневието на рибарската дъщеря, нейният стремеж да се отдели от бремето на рибаря и нейната орис да остане завинаги съдбовно свързана с рибарството. Ако разгледате изложбата, ще видите, че на моменти дъщерята дори се превръща в риба“ – добавя Илиев, чиято сила е в художествената актова фотография и портретите.

Изложбата му „Дъщерята на рибаря“ беше показана преди четири години едновременно в България и и в швейцарския град Базел.

„За нас е удоволствие, че Георги Илиев предостави фотографиите си, за да могат посетителите на CCS да се докоснат да красотата на изкуството. Сити Център София подкрепя българските творци и с радост предоставя поле за изява на редица изложби“, казва Ирина Кънева маркетинг мениджър на търговския център.

Изложбата от черно-бели фотографии на Георги Илиев е изложена в Сити Център София и може да я разгледате края на месец май 2014 г.

За автора

Вашият коментар