Изстрелване в зоната на медийните изкуства: ON! Media Arts

Серийни презентации на медийни изкуства в дискусионен формат

Проектът ON! Media Arts е своеобразно продължение на реализирания през 2014 проект на eXAF – ГРАДЪТ – ЕКРАН, в който акцент е представянето на медийни изкуства* в публична градска среда. 

ON! Media Arts е все така фокусиран върху представянето на медийни изкуства на нашата публика, прилагайки към изложбения формат апетитната добавка на рефлексията – заложена във формата на срещи-разговори с артисти или изслседователи, работещи в полето на медийните изкуства.  

В две поредни съботи на м. октомври 2015, съответно на 17-ти и 24-ти октомври, ще се състоят първите две презентации в рамките на платформата. Случват се в Галерийното пространството на eXAF в Пловдив (бул. "Руски" 89), като едновремнно ще бъдат излъчвани и на www.exaf.org

ЧАСТ ПЪРВА (17 октомври):

Програмата започва в 16:30 ч. с беседа на Илина Консулова и Даниел Нечев  – на тема "Дигитален редимейд". 

Двамата артисти  ще разгледат в презентация темата за дигиталния редимейд, през опита и визуалната история на своя проект DANIEL – “жив уебсайт” за дигитален редимейд и всякакви съкровища, намерени из интернет или лични/служебни компютри (които им се е случвало да ползват); визуално размишление върху дигиталния редимейд, което цели да очертае основните му посоки и е само по себе си динамична структура от редимейд-фрагменти. 

От 18:00 ч. програмата продължава с две последоватени прожекции на  видео проекта на Лорна Милс – "Ways of Something".

Лорна Милс е визуален артист, с канадски произход; занимава се с нет арт и нови медии; известна с дигиталните анимации, видео арт и гифове, които прави. Активно преедставя работата си в солови и групови изложби още от началото на 90-те. Основател на галерия “Red Head” в Канада. 

Ways of Something (2014) е римейк на епизод от документалните серии Ways of Seeing (1972) на Джон Бъргър (документални серии по BBC). Всеки един от двата 30-минутни епизода е колаж от едноминутни видеа на 30-ма уеб-базирани артисти, които основно правят 3D рендъринг, гифове, ремикси на филми, пърформанси през уеб камера и уеб сайтове – с идеята да бъде описана какофонията в правенето на изкуство в интернет епохата.

ЧАСТ ВТОРА (24 октомври):

Програмата започва от 17:00 ч. с беседа от Иво Иванов с тема "Кратък преглед на VJ практиките (Исторически аспекти / Психологическо развитие на клубната култура)". 

Иво Иванов (YvesO) е артист и куратор в сферата на новите медии. Като студент в Западна Европа той се занимава с класически шекспиров театър и открива интереса си в използването на нови медии в изпълнителските изкуства. По време на над десет годишния си опит в диджействането и манипулацията на звук той започва да работи в сферата на видео експериментите и виджействането, като основно се интересува от колаборация с други артисти и разбирането на тяхната работа. В своите творби той най-често изследва връзките между текст, звук, визия и изпълнение. След завръщането си в България, той започва работа с InterSpace като организатор на събитията Upgrade! Sofia на локално и международно ниво. Той е един от създателите на едно от първите независими пространства за изкуство в София – Студио Даухаус, което след разрушаването си се превръща в номадска платформа за независима култура и съвременно изкуство, активна и до днес. Съорганизатор е и на международния фестивал за пърформанс арт Sofia Underground. 

От 18:00 ч. програмата продължава с пърформанс-импровизация, интегриращ видео инсталация, който две млади визуални артистки –  Василики Риала (от Кипър) и Риане Патер (от Холандия) – ще представят като продължение на реализиран от тях вече предходен проект в сферата на медийните изкуства.

В момента Василики и Риане са студентки в академията за визуални искуства “Минерва” в Грьонинген, Холандия. Реализирали са съвместно няколко артистични проекта, в които чрез средствата на пърформанса, видеото, инсталацията, видео-инсталацията и скулптурната инсталация разнищват темата за поведението на хората в публично пространство, през призмата на социалните мрежи – как се държим в условията на града, как се отнасяме към предметите и техните значения, как възприемаме красотата и как общуваме, когато сме навън на улицата, като така играят с очакванията на хората и пред-заложеното им поведение.

*  *  * 
*Терминът „медийни изкуства“ (media art) се отнася до артистични творби, които са създадени на базата на технологичен компонент. Понятието „медиум“(medium, ед.ч. на media) в случая се отнася до всяко комуникационно устройство, използвано за предаване и съхраняване на информация. Така, инкорпорирайки в работата си появяващите се нови технологии, артистите всъщност генерират един нескончаем процес на редефиниране на традиционните категории в изкуството. 

Вашият коментар