Карло Петрини в Пловдив: „В България ли съм или в Съединените щати?” (СНИМКИ)

Младите трябва да се обърнат към земеделието, сподели Карло Петрини в залата на БНР снощи

„Разхождам се днес из този прекрасен град Пловдив и виждам от една страна Макдоналдс, от другата – Бъргър кинг. И се питам „В България ли съм или в Съединените щати?” Задавали ли сте си въпроса откъде идва месото в Макдоналдс и Бъргър кинг? Българско месо ли е това? Откъде пристига? Колко струва? Колко километра изминава това месо? Ами местната продукция? Няма смисъл вече да се отглежда? Това, че имаме Макдоналдс прави ли ни модерни? Модерността не означава това. Модерността означава да си горд със собствената си култура и да поддържаш икономиката на собствената си страна", с тези въпроси италианецът Карло Петрини започна емоционалния си разговор с пловдивчани.

Карло Петрини е роден през 1949 година в Северна Италия. Той е журналист, писател и основател на международното движение Slow Food. Идеята за него се заражда още през 1986 година, когато предстои отварянето на първия Макдоналдс в Италия. Тогава Карло Петрини и няколко негови приятели раздават спагети на минувачите през площада в Рим. Днес, 20 години по-късно, движението Slow Food обединява над 100 000 души от близо 170 страни по целия свят. 

Идеята на Slow Food не е единствено да се противопоставя на световноизвестния Fast Food. Движението се занимава с културата на хранене. За членовете му това е една от най-важните части от цялостната национална култура, защото националната култура е невъзможно да съществува без да култивира култура на храната, на вкуса. Хората от Slow Food вярват, че че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна. Те се противопоставят на агресивната икономическа политика на големите международни корпорации, които заливат световния пазар с храна със съмнителни качества и едновременно с това потискат бизнеса на малките местни земеделски производители. Движението има за цел да възстанови паметта за традиционните вкусове и ястия, да съхранява местните традиции в готвенето и отглеждането на плодове и зеленчуци, да уважава и подкрепя родните земеделски работници.

„Изгубили сме над 80% процента от биоразнообразието. Хиляди сортове плодове или зеленчуци вече ги няма, защото се налагат определени породи или сортове, които раждат повече и са по-естетически красиви. Един морков, който няма перфектната форма или има някаква черна точка, не притежава същите хранителни качества като перфектния ли? Ами ако приложим това към хората? Да могат да живеят само красивите или само умните? Това е бедствие за бъдещите поколения. Да разрушиш биоразнообразието, означава да разрушиш бъдещето на една страна.” – сподели Карло Петрини възмущението си от практиките на големите корпорации.

Карло Петрини е в България по покана на ИК „Жанет-45”, а повод за гостуването е българското издание на книгата му „Хубаво, чисто, справедливо. Основи на философията Slow Food”. Хубаво – заради уважението и ценността на вкуса. Чисто – защото не трябва да се погубва околната среда, тя трябва да се предаде за бъдните поколения в такъв вид, в какъвто сме я получили ние, за да могат и те да се изхранват от нея. Справедливо – защото всеки един малък производител трябва да получи своето справедливо възнаграждение и да се уважава трудът му.

Карло Петрини изнася лекции в университети по цял свят и участва в  конференции. Споделя за своя лекция в престижни американски университети, където от пълна зала със студенти само трима искат да се занимават със селско стопанство. Той споделя, че рано или късно хората ще разберем, че не можем да ядем парите, не можем да ядем смартфоните и компютрите си, че някой трябва да произвежда и храна, и това в никакъв случай не го прави старомоден.

„Младите поколения трябва да имат отношение към това. Храната не е като бензина, който сипваме в автомобилите си. Храната е енергията на живота, това, което ни държи живи”  

 

За автора

Вашият коментар