Краси Зуркова: „Емоциите не са слабост, напротив“

Да се срещнеш с писател и да надникнеш дори за секунда в неговия ум е привилегия. Да се срещнеш с открит, слънчев и честен човек е удоволствие. А в редките случаи, когато двете се осъществят заедно, е магия. Или среща с авторката Краси Зуркова. 

Вчера, неделя, 29-ти май, градът под тепетата стана свидетел на магия. Мястото беше книжарница „Хеликон“, а часът – 17:00. Приближавам се към нея с леко треперещи ръце, носещи тефтер и телефон за запис. Побутвам я леко и към мен се обръща едно усмихнато и приветливо лице, и притеснението изчезва. Изслушвам отговорите ѝ с интерес и започвам да обяснявам каква чест е да се срещна с нея и предвид историята ѝ, какво вдъхновение е тя за всеки българин, а и за всяка жена по света.

Родената в град Елена писателка, завършва Английска гимназия в София и решава да преследва американската мечта. След като изучава икономика и история на изкуството в Принстън и в последствие право в Харвард, тя става част от корпоративния свят на Америка и към момента практикува като адвокат в Лос Анджелис. Но „сбъдването“ на американската мечта (или поне тази представа за нея, заливаща ни чрез кино и медия) се оказва недостатъчно за нейната търсеща натура. Подтикната от детските си желания, тя се потапя в творческия свят на писането. И ето тук вече кръстосва крака и се настанява удобно магията.

Но да се върнем отново към горещия неделен следобед. Часът е около 18:30 и заедно с приятелка обменяме мнения за случилото се току-що събитие. Търся дума, с която да опиша за себе си събитието, и я намирам: човечно. На пръв поглед историята ѝ, която е толкова далечна, но не само заради километрите, се оказва всичко, но не и това. Може би беше заради интимната обстановка, но още в началото се загнезди впечатлението, че говориш с приятел. Приятел, който отговаря лично, дълго и искрено, без захаросване на трудните ситуации, на привидно очевидни въпроси, който говори за неща, които ти си си мислил и на свой ред наистина са ставали теми за разговор между теб и приятелите ти. Магията отново се появява, само че този път няма образ, а е навсякъде. В разплаканите от гордост очи на майката на писателката, в роднините и приятели, дошли отдалеч, за да споделят радостта с нея, в усмихнатите и кимащи лица, съгласяващи се с нейните отговори. 

Още от самата корица става ясно за наличието на магия. Заглавието на английското издание е термин („Wildalone”, изд. Харпър Колинс, 2015), един неологизъм, измислен от самата нея. Смисълът, който тя влага в това ново понятие, е свързан с желанието ѝ то да бъде възприето като поглед върху живота, желанието книгата да бъде усетена със сърцето и да се сметне, че наблягането на емоции не е слабост, а напротив. 

И в английското, и в българското издание маковете са основна част от корицата. Освен с тяхната ефимерност, нежност, дълбоката символика, свързана със смъртта и съня, аленият мак се явява естествен избор и продължение при връщането към българския фолклор. Избирането на мака и бялата роза в книгата прави съпоставка за характерите на двамата братя и допринася за усещащия се контраст между тях.

Авторката разказва как писането на романа ѝ е отнело около 6 години, като самата тя се шегува, че в началото си е закупила около 50 книги от Амазон, със заглавия като: „Как се създава литературен герой“, „Как се пише диалог“ и други. Споделя още, че писането е самотно занимание и смята за възможно, че ако не бе изпитала тази самота и първоначалния културен шок в Америка, не би могла да има вдъхновението да напише точно тази книга. Определя още романа до голяма степен като автобиографичен. И въпреки че нейното семейство не крие толкова огромна тайна, приликите между 18-годишната Теа и авторката са многобройни. Сюжетът разполага с всичко необходимо да заинтригува читателя – включения любовен триъгълник, умелото разглеждане на гръцката и българската митология, съпоставянето на екзотичните практики със съвременната обстановка.

„Книгата е магия! Ти си магия! Благодарим ти!“ – така приключва срещата между пловдивчани и Краси Зуркова. Тя продължава по своето турне по представянето на книгата ѝ. Предстои други български градове да последват Пловдив и да бъдат вдъхновени.

 

За автора

Вашият коментар