Li Hongbo – разтегателни хартиени скулптури

Ли Хонгбо (Li Hongbo) е китайски скулптор, роден през 1974г в Дзилин, но твори в Пекин. Ли работи с фабрични количества хартия, създавайки една на пръв поглед абсолютно нормална скулптура, но в следващия миг тя се модифицира в многолика и фантастична неповтаряема форма.

Работата на Ли Хонгбо е фокусирана върху невероятните възможности на хартията. Видимо скулптурите му приличат на гипсови отливки, но реално – това са над 30 000 натрупвани листи един върху друг, внимателно залепени и извайващи фигури, които правят стила на една „пчелна пита”.

Използвайки електрически трион, Ли Хонгбо съвместно с асистента си, издълбават хартията, докато не стане идентична на човешка фигура. Те могат да се разгъват като акордеони и могат да се простират както на един пиадестал, така и на гигантски пространства.

„Инсталацията „На Хартия” даде своя старт, когато купих една от тези топки за декорация за китайските празници от хартия, които са в основата си като „медена пита”, за да видя как е направена. Осъзнах всъщност че е много просто. Гъвкавостта по отношение на формата и свойствата й е смайващо,” разяснява източника на идеята си Ли Хонгбо.

Ли е завършил магистърска степен в Академията за изящни изкуства в Пекин. Негови произведения на изкуството има в изложбени зали в Китай и Австралия.

За автора

Вашият коментар