Махленският човек тръгна из Пловдив (СНИМКИ)

“Махленския човек” е тема на десетия брой на единственото градско списание за стил и култура “НУЛА32”

Повече от две години в Пловдив на всеки три месеца излиза списание “НУЛА32

Изданието впечатлява с художествено-публицистичния си стил, с който разказва града от неподозирани ъгли и открива нови и нови смисли, които често убягват от погледите ни сред улиците на Пловдив.

Юбилейният десети брой на НУЛА32 въведе ново понятие в градския живот – “Махленския човек”. На официалната премиера от сцената на клуб Total Sport авторите разказаха, че идеята за този образ идва от наблюдението как в големите събития, които напоследък се случват в Пловдив, едни хора, не само в географската, но и в духовната периферия, съвсем не проявяват интерес да участват.

“Махленският човек не е някаква конкретна личност. Няма особено важна за света история или пък отличителни личностни характеристики. Той е по-скоро абстракция, събирателен образ. Махленският човек събира в себе си цялата самодостатъчност, която генерира махленската култура, самочувствие и силна споделимост” – заявиха редакторите на НУЛА32, докато между тях като безмълвен образ стоеше прототип на Махленския човек с качулка и бутилка бира в ръка.

Сред любопитните текстове в новия брой на градското списание може да разберете защо Кършияка е пловдивският Сохо от 80-те, да се върнете в носталгичното махленско детство и да разберете, че “махалата е детството на живота” и да узнаете какво се случва с един типичен махленец, когато по стечение на обстоятелствата попадне на Главната.

НУЛА32 е единственото градско списание за стил и култура с тримесечна периодичност. То се разпространява напълно безплатно в избрани обекти в Пловдив и разглежда различни теми от ежедневието и живота на Пловдив.

Ето какво споделиха редакторите на списанието пред микрофона на Славена Шекерлетова (ТВ САТ):

Ако не сте се сблъсквали с първите броеве:

  • Повече за деветия брой на списание НУЛА32 – “Светломер” – може да откриете тук
  • С дъх на тютюн или представянето на брой 3 може да видите ТУК
  • Представянето на Другосветците в брой 2 вижте ТУК
  • Да повярваш, че можеш или брой 1-ви вижте ТУК
  • Субкултурна столица или брой 4 срещу порастването ТУК 
  • Над нещата ТУК

Mediacafe.bg e основен медиен партньор на младежкото списание вече 8-ми пореден брой!

За автора

Вашият коментар