Малки букви на Ина Иванова, съчетание на любов и поезия (СНИМКИ)

В сряда вечер в галерия U park специален гост на Код червено: Литератута бе писателката Ина Иванова
 
В откровен разговор със Силвия Димитрова за писането и вдъхновението се превърна разговорът за стихосбирка „малки букви” – сборник със стихотворения писани в дълъг период от време на авторката
  
Как се пише роман, защо раманът „Кар танеси” излезе само в електронен вариант и ще има ли следващ? Ина Иванова отровенно сподели, че писането на роман е много трудна задача и вярва в образите на своите герои така, сякаш те са истински и живее с тях сякаш са реално съществуващи хора.
 
„Романът е огромен свят и в него трябва да живееш дълго време”
 
Ина излседва човекът в своя роман. Тя акцентира не толкова върху сюжетът, колкото върху психологията и характерите на образите. 
 
 
"Самоотбрана за напреднали” прозвуча, като вътрешния глас на жената на 21. Резюме на чувстава от ежедневието на един привидно силен човек, а вътрешно борещ се. Търсещ любов и разбиране.
 
”За мен е по-лесно да създавам мъжки образи, защото имам чувството, че имам мислене на мъж. Но според мен и мъжете и жените си приличат по това, че са уязвими”. 
 
Любовта и отношението си към поезията писателката сравни с айсберг – „горната част блести и привлича, а отдолу е цялото съзнание на автора. А жизненият опит на автора се отразява на подводната част на айсберг”. И ни напомни колко важно е да се чете поезия, защото тя е по-висока субстанция, по друг начин авторът взаимодейства с читателя. 
 
Като свои учители в поезията и прозата Ина Иванова спомена някои свои любими автори, като Борис Христов, Иван Методиев, Добри Тонев, Христо Фотев, Александър Блок и Ана Ахматова. Но обърна внимание на това, че тези, които се учи човек и тези, които обича са различни.
 
 
Тя сподели и любовта си към съвременната европейска проза и силно препоръчва скандинавската литература.
 
„Забелязали ли сте, че в определени моменти от живота си човек обича да препрочита любимите си книги?” Описа споделянето на любима книга и препоръчването на книга на някой, който обича да чете, особен вид метафизика. 
 
Срещата завърщи с три съвсем нови стихотворения, които Ина Иванова беше написала на телефона си в движение и в духа на задушевната и дори приятелска обстанивка в галерия U park, тя съвсем спонтанно реши да ги сподели с публиката. 
 
 
Снимки: Спас Стоев

Вашият коментар