Металният феникс на Тютюневия град се завърна, разперил широко криле (СНИМКИ)

Скулпторът Антон Урдажиев представия първата си самостоятелна изложба снощи вечер на изискано събитие във фоайето на "Тотал Спорт

Нито един представител на Фондация "Пловдив 2019" обаче не уважи една от малкото изложби в Тютюневия град, а горделивото отношение на културтрегерите към изкуството не остане незабелязано

Двуметрови металопластики на различни животни се откриха в света на единствената работеща запазена сграда в Тютюневия склад. Оромните произведения на изкуството – феникс, врабче, жаба, охлюв, пчели и още и още, изработени от хиляди малки парчета метал, дърво и рециклирани части на машини, бяха създадени, за да ни покажат кои сме всъщност и в какъв свят живеем. Така Антон Урдажиев изложи своите творби в сградата, която само преди 3 години бе обхваната от огнена стихия и аха да я остави завинаги в иначе богатата архитектурна гробница на Пловдив. Това обаче не се случи благодарение на усилията на десетки хора и енергията на собственика Валентин Драгнев, които за пореден път вдъхнаха живот от пепелта на "Тотал спорт". 

Именно затова симовлът – птицата феникс бе сложена на видно място в центъра на изложбената зала, а всеки един малък и голям ценител се снима редом до нея. Металопластиките на Антон Ураджиев  са създадени с много любов и старание в продължение на месеци от хиляди елементи, за да сътворят приказен животински свят, а всяка една метална частица, преминала през златната ръка на склуптора вдъхва живот на неговите творби. 

Някои от скулптурите са високи над 2 метра, а всяка една от тях тежи около 250 килограма. Пластиките предизвикаха неподправен интерес сред гостите на вернисажа, които не пропуснаха да си направят снимка с почти всеки от експонатите.  

Симпатията събраха охлювът с мотор, който символизира забързаният ни живот днес и ни напомня да спрем и да се огледаме около себе си, както и реалистичното врабче с големите очи, което тъжно гледаше истинското яйце поставено от някого в пшениченото му гнездо. 

Изкуствоведът Албена Енева, която представи изложбата, обърза специално внимание на вроденото му чувство за пластичност, както и на мисията му да твори красота. Сред гостите бе и младият творец Константин Константинов, който същия ден се прибра от своята поредна самостоятелна изложба в Европа, този път в град Триер, Германия. 

Самият автор благодари на домакина си Валентин Драгнев, по чиято покана той представя творбите си в бившия тютюнев склад и коментира, че предпочита да излага пластиките си в нестандартна обстановка, вместо в стерилните пространства на галериите. 

Сред гостите бяха председателят на Окръжен съд Веселин Хаджиев, Апелативният прокурор Иван Даскалов, Окръжният – Румен Попов, адвокати, бизнесмени както и гости от Драматичен театър Пловдив. 

"Уви, от Фондация Пловдив 2019 нямаше никой. Поне 40 човека са в сградата срещу нас. Едни 10 минути все се надявах да намерят.. Това събитие не е под егидата на ОФ Пловдив 2019 и беше много яко! Изложбата продължава през следващите 3 седмици. Заповядайте", коментира Валентин Драгнев в личния си профил тази сутрин.  

Изложбата ще остане в "Тотал спорт" в Тютюневия град до 27-ми юни! 

Какво сподели авторът Антон Урдажиев може да прочетете ТУК

За автора

Вашият коментар