Миглена Николчина пред ученици от Английската: „Литературата помага да се живее” (СНИМКИ)

Божана Апостолова и проф. Миглена Николчина дадоха старт на инициативата „Младият Пловдив чете

Тя разширява обхвата на големия литературен фестивал „Пловдив чете”, който ще се проведе през юни

Издателство "Жанет-45" заедно с Народна библиотека „Иван Вазов” са готови да откликнат на всевъзможни идеи и инициативи, свързани с четенето, книгите и литературата в пловдивски училища и университети. „Младият Пловдив чете” е една невероятна възможност пловдивските ученици и студенти да се срещат с големи български писатели и поети, да разговарят и да спорят с тях, да споделят идеите си и да черпят вдъхновение от тях. Честта да открият „Младият Пловдив чете” имаха учениците от ЕГ Пловдив, които изпълниха до краен предел Мултимедийната си зала за срещата с проф. Миглена Николчина.

Поетесата и издателка Божана Апостолова откри срещата с емоционални и силни думи относно тежкото духовно време, в което се намира българския народ. Тя разкри интересни подробности около инициативата си за Комитет за спасение на България, която е предизвикала огромен интерес и желанието на все повече хора да бъдат част от необходимата духовна промяна.

„Вече 17 години правя „Пловдив чете” и „Младият Пловдив чете”. Написах едно тъжно и сериозно писмо, че България си отива. България ще бъде до няколко години заличена от картата на света ако ние не се опитаме да направим каквото може. Издала съм вече 1400 български книги. Вече 25 години всички пари, които печеля в печатницата, ги давам за българска литература. Убедена съм, че това, което ще спаси България, е най-напред духовността. Културният човек сам се справя с живота си. Нашата мисия е изключително важна.” – сподели Божана Апостолова.

Авторитетният и гръмък глас на поетесата закънтя в главите на учениците като им вдъхна вяра във възможностите им да учат, живеят и успяват в Родината си и че именно те са тези, които трябва да бъдат двигателя на промяната, да останат и да се борят за това, което искат.

„На младите хора не трябва да предлагаме чужбините и там да бъдат третирани като бежанци. Трябва тук да предложим на младите реализация, да започват бизнес, държавата да подкрепя техните начинания дори с безвъзмездни суми. Това го правят всяка година в Америка. Ние не правим нищо за младите си хора. Политиците само крадат. Кой трябва да ги спре? Вие! Аз само ще ви помагам…” – Божана Апостолова провокира за действия учениците.

Последва дълъг и интересен разговор с проф. Миглена Николчина за литературата, четенето и новата ѝ книга с разкази „Билет за Вега”. Учениците се интересуваха от това как писането се е зародило у нея, дали книгите променят хората и ако презумпцията е само към добро, то могат ли да ни самоунищожават? Не останаха незасегнати и темите за литературата в училищната програма и тенденциите в съвременния български език.

„Четенето ни дава други светове. Не сме затворени само тук в тази стая. Нали звездите са забележително нещо? Като пише човек може да стигне много по-далеч. С думите бързо стигаме до местата, където искаме.”

Проф. Миглена Николчина е преподавателка в Катедрата по теория на литературата към Софийския университет. Авторка е на стихосбирките „Три след полунощ“ (1985), „Скръб по Далчев“ (1993), „Асимволия“ (1995), „Кратки разкази за любовта и писането“ (1998). Има и множество теоретични трудове. Най-новата ѝ книга е сборника с разкази „Билет за Вега”, сборник, всъщност написан през 1990 г., но възроден в края на 2015.

„Литературата дава модели за справяне. Човек може да се остави страданието да го погуби. Всяка епоха си има начини за съсипване.Ще се съгласим ли на това нещо? Или ще съхраним онова духовно наследство, натрупано отпреди нас, ще го превърнем в щит, в броня, която да ни помага да оцеляваме. Вярвам, че литературата помага да се живее. Тя ни е дадена, за да направи светът ни по-голям и за да ни помага със своите примери да се справяме с онова, което животът ни поставя за задача” – сподели Миглена Николчина на учениците от ЕГ "Пловдив".

ИК „Жанет-45” и Народна библиотека „Иван Вазов” очакват все повече училища и университети да се включат в инициативата „Младият Пловдив чете”

 

Снимки: Илия Димитров

СНИМКИ от изданието "Младият Пловдив чете" през 2015-та година може да видите ТУК

Среща с Георги Господинов може да видите ТУК

Вашият коментар