Миграциите на страха се заселиха в Баня старинна (СНИМКИ)

23 –тата Седмица на съвременното изкуство в Пловдив повдигна актуалната тема за миграциите

Миграции на страха“ е названието на изложбата за тазгодишното 23-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив, която ще се проведе 7 – 27 септември 2017 в пространството на Баня „Старинна“

Кураторите на „Миграции на страха“ са Илина Коралова и Борис Костадинов, които са се насочили към въпросите, тревогите и заплахите, възникнали в съзнанието на хората след бежанската вълна от последните години, канейки за участие най-изявени имена на международната сцена. 

Темата е изключително важна и застъпена на всички международни форуми на съвременното изкуство по думите на артистичния директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Тя специално подчерта, че Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив традиционно се стреми да свърже местната сцена с най-актуални световни тенденции, с което тя е значима и за програмата на Европейската столица на културата.

Художници от Германия, Австрия, България, Словения, Босна и Херцеговина и Косово представят различни концепции и гледни точки към опита с неизвестното, чуждото, различното, страха от загубата на социален статус, от бедността, страха от загубата на основни свободи, страха от войната. 

Посетителите на изложбата ще могат да видят разказ за бягството и страха, запечатани във филмите на Оливер Реслер и Ника Аутор, фотографиите на Клара Вилдбергер, в инсталациите  и произведенията на Азра Акшамия, Боряна Венциславова и Младен Пенев, Петя Димитрова, Албан Муя, Камен Стоянов, Уте Рихтер, Фани Футеркнехт, Лана Чмайкчанин. Куполната зала на Баня „Старинна“ е превърната от Емил Миразчиев в символично убежище, в което е разположено неговото авторско изследване върху лагерите за мигранти в България и върху реакцията на съвременното българско общество към тях. Инсталацията е създадена специално за гостуването на изложбата в Пловдив.

Поуката, както беше споделено от самия автор по време на пресконференцията за събитието, е в умението или неумението да живеем заедно. Неслучайно Миразчиев направи тази препратка към мотото, с което Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата преди три години, за да го свърже с апела на изложбата за повече разбиране и за преодоляване на предразсъдъците и страховете.

Подготовката за голямата международна изложба „Миграции на страха“ започва преди две години и в този процес двамата български куратори влагат също много от личното си съприкосновение с всички явления, съпътстващи мигрантската вълна. Илина Коралова и Борис Костадинов живеят в Германия и имат сериозна изява на международната сцена. Този опит за тях, както и за 12-те поканени участници в изложбата е непосредствен.

След Пловдив „Миграции на страха“ ще гостува и в Словения, където ще бъде допълнена с творби според местния контекст.

Седмицата на съвременното изкуство се открива на 7 септември (четвъртък) от 19:00 часа заедно с по-голяма част от авторите на изложбата. 

Повече за изданието през 2016-та година може да видите ТУК

Вашият коментар