Мирча Картареску: „Не мога да кажа какво мисля за нещо, ако не съм писал за него“

Европейски писателски срещи – инициативата на писателите Недялко Славов и Божана Апостолова откри своя пореден сезон този септември

Срещите имат за цел да представят големи и важни имена от европейската литературна сцена пред пловдивска публика и досега изключително успешно литературни емблеми, сред които Давид Фоенкинос, Юз Алешковски, Мануел Рико и много други говориха и споделяха в Пловдив. А тепърва предстои и кулминацията на Европейски писателски срещи през 2019 година.

Този септември, за да даде нов старт на Европейските писателски срещи в Пловдив, пристигна големият румънски писател и преподавател – Мирча Картареску. Роден на 1 юни 1956 в Букурещ, Мирча има издадени над 30 книги с проза, поезия, есета и публицистика, превеждани на повече от 20 езика. Той е и професор в Букурещкия университет по литература. В превод на български излизат книгите му „Носталгия“, „Защо обичаме жените“ и впечатляващия труд „Ослепително“. Подготвя се и издаването на последната му книга – Соленоид“. 

За да говорят и споделят пред пловдивската публика в препълнената галерията „Енчо Пиронков“ до Картареску застана неговият преводач на български език – Иван Станков. Срещата пък предизвика интереса не само на пловдивските читатели, но и на академичната и литературна общност в града.

Иван Станков направи един впечатляващ прочит не просто на фактите около творчеството на Мирча Картареску, но и световете и измеренията, които се крият между страниците на румънския писател. Иван Станков с думите си направи така, че още преди да бъде дадена думата на Картареску, книгите му бяха почти изчерпани. 

През цялото време огромната мъка на героя е да намери другото измерение. Героят му разсъждава така – „аз съм тук в този квадрат, аз съм затворник и непрекъснато искам да избяга и обикалям из един квадрат и обикалям и търся дупчица в този квадрат и няма..“ Ние не си даваме сметка, че изходът от този квадрат е вертикален на квадрата. Голямото усилие на Мирча Картереску е да се намери другото измерение, през което ще можем да се освободим от този свят. Всичките му персонажи минават и през разни хубави мигове, но този свят е мислен най-вече като свят на страданието.

Мирча Картареску започна разговорът си с пловдивската публика с признание, че се чувства горд да принадлежи към една малка култура, каквато е румънската и споделя напълно съдбата на българския, сръбския, хърватския, словашкия писател. Според Картареску да си писател в една голяма култура като американската или немската е далеч по-лесно отколкото тук. 

Един писател от малките култури трябва да свърши всичко. Той храни тихата надежда, че след десетилетия или векове някой ще се качи на неговите рамене… и ще му бъде лесно. – сподели румънецът
Не пиша, за да публикувам книги. Не пиша, за да стана известен. Нито, за да спечеля пари. Пиша, за да разбера самия себе си. Това прави всеки един писател, който заслужава това прозвище. За мен да пиша означава да вляза в собствената си глъбина – да кажа какво мисля за всяко едно нещо. Истина ви казвам, не мога да кажа какво мисля за едно нещо, ако не съм писал вече за него. Трябва да направя археологически разкопки в пластовете на собственото си съзнание. Писането за мен се превръща в откриване на самия себе си. Презирам всяка една своя страница, която говори за нещо, което аз преди това не съм знаел. 

Мирча Картареску разказа и за своя творчески път. Начерта линията на личните си търсения. Той започва да пише поезия, като в един момент спира и вече 20 години не е написал и 1 стихотворение. За сметка на това пък започва да създава големите си романи на основата на своята поезия. За Мирча прозата е невъзможна без поетична основа

За да напишеш един роман, трябва да бъдеш въоръжен с две неща – много силно разтърсващо чувство, не с персонажи, не със сцена, а с чувство. Това е работа на поета. Един роман не би могъл да бъде започнат от някого, освен от поета. И едва след това започва работата на белетриста. Върху поетиката на чувството се гради структурата на романа. 

Специално пред камерата на MediaCafe.Bg Мирча Картареску сподели, че Пловдив е град с голямо уважение към миналото си, в който би било огромно удоволствие да живееш. Направо не ми се връща вкъщи – заключи румънецът.

Още за Европейските писателски срещи в Пловдив:

  • Първата среща с френския писател Фоенкинос може да видите ТУК
  • Интервю с един от основните организатори – Недялко Славов може да видите ТУК
  • Как премина срещата с Юз Алешковски в Пловдив може да видите ТУК
  • Повече за Мануел Рико и срещата му с пловдивската общественост може да видите ТУК
  • Хасан Балсим в Пловдив, вижте ТУК

Вашият коментар