Младен Влашки: „Съвременният роман се гради около експеримента“ (ВИДЕО)

Изтъкнатият университетски преподавател по Западноевропейска литература Младен Влашки представи последната си книга в клуб "Библиотеката", наречена „РоманОлогия ли?“ ден преди 100-годишнината от арменския геноцид. Влашки се опита в рамките на малко повече от час да представи своя поглед в съвременния български роман от началото на ХХI век до днес. 

Основната идея на автора е да ориентира своите читатели в процесите, които протичат днес у нас, като ги провокира към разбиращо четене, както на подценявани или надценявани, така и на любими свои автори. 

Младен Влашки представя историческия път на българския роман през последните 25 години, като разглежда експерименталния подход на авторите Теодора Димова, Елена Алексиева, Емил Андреев, Владимир Зарев, Милен Русков, Георги Господинов, Илия Троянов, Алек Попов, Александър Секулов, Недялко Славов и други. 

"Според мен сърцето на книгата, е свързано с обглеждането на експерименталните ходове на българския роман и изхожда от убедеността, че „добрият днешен български роман търси опора в експериментирането”, и то експериментиране в широк смисъл – от езикови провокации, провокации с жанра до социални жестове", споделя друг преподавател от ПУ Гергана Кръстева в своя рецензия .

"И тук Влашки отчита нещо, което е от особено значение, а то е, че именно експериментът е способен и да отключи дискусионно поле по темата за съвременния български роман – така, както се случи с излезлите почти по едно и също време романи на Милен Русков и  Георги Господинов", добавя още тя за сайта kultura.bg. 

Авторът на "Романология ли?" е категоричен, че не всяко хрумване или мисъл от социалната мрежа или "на чашка" може да се превърне в качествен роман, каквито днес се бълват от различни издателства (конкретизирайки "Сиела"). Истинските четящите хора в България са само между 10 и 20 хиляди според преподавателя от ПУ "Паисий Хилендарски". Останалите са водени от комерсиалния подход и маркетинговата стратегия.

"Процесите за създаване на една книга и разпространението й е един странен и сложен процес. Книгата е търговски продукт, който може да бъде употребен. Това не е измислено сега", коментира писателят. 

Основателят на литературното списание "Страница" Младен Влашки определи и личния си топ 5 на романистите, които най-много харесва, а това са именно известните имена Милен Русков, Галин Никифоров, Недялко Славов, Борис Минков и Атанас Липчев. 

В типичен свой преподавателски стил Младен Влашки не пропусна да изкритикува днешните студенти за пропуските им в образованието и развитието им. Той даде за пример как младите хора не познават основни думи и термини от литературата, а някои от тях са тръгнали да стават писатели. 

Представяме ви една малка част от дискусията в клуб "Библиотеката" по време на клуб "Код червено: литература":

Видео с Милен Русков за романа му "Възвишение" може да видите ТУК

Вашият коментар