Многоточието е изкуство

Точки, точки, точки… те никога не са излизали от мода, но никога не са излизали и от главата на японската художничка, родена през 22 март 1929 година – Яьой Кусама (Yayoi Kusama).

Започнала да рисува още от десет годишна възраст, точките стават не само неин стил в изкуството, но и живота ѝ. Известността си добива както с тенденциите, които вкарва на модния подиум, така и с антивоенната си подкрепа.

Яьой Кусама стартира и медии, свързани с киноиндустрията и печата на вестници. Един от филмите, който тя самата е продуцирала е биографичния „Kusama’s Self Obliteration”, като с него печели множество награди, една от които е наградата на международен експериментален филмов фестивал в Белгия.

Кусама не се задоволява само с медийната и модната индустрия, тя продължава развитието и си и като издава редици романи, които също печелят значителни награди в Ню Йорк и всичкото това, без да спира излагането на картини в световно известни галерии за съвременно изкуство по света. Изкуството й се развива и под формата на скулптури и стенописи, но това става чак през 1994 година. Излагайки творбите си предимно в Ню Йорк, тя печели награда от международната асоциация на изкуствоведите през 1996 година.

Цялостната й кариера буквално може да се нарече поредица от признания и заслужени награди. Самостоятелните й изложби са чакани и търсени от всевъзможни галерии по света, като нейният стил е не просто уникален, той е по вкуса на огромна част от публиката. Затова и нейното изкуство се превръща в икони на съвременната култура, преначертавайки подхода към изкуството.

Яьой Кусама е една от най-забележителните жени в историята на изкуството, творяща и до днес със своя неподправен, магнетичен стил, оставяща богато наследство в съвременната художествена история.

Тази година (2014) авторката започна със ново изложение в Бразилия през февруари, със самостоятелната си изложба "Infinite Obsession", а не след дълго, през май предстои и следващата й изложба в Сеул, наречена: "A Dream I Dreamed". 

Вашият коментар