Моделът Пеевски в литературата – диалог със Силвия Чолева

На 19-ти април (вторник) в клуб „Петното на Роршах“ се състоя премиерата на последната поетична книга на Силвия Чолева – „От небето до земята“

Интересът на публиката беше привлечен от Димитър Герганов, който представи девет много скъпоструващи грешки в историята на човечеството.

Вечерта премина под формата на диалог между Александър Секулов и Силвия Чолева и повдигна много въпроси, както за богатото творчество на авторката, така и за съвременната българска литература.

Поетесата предпочете да не определя труда си като голямо постижение в света на поезията, но присъстващите бяха на друго мнение. Александър Секулов се изказа, че в тази книга има една голяма споделена мъдрост, извървян е цялостен житейски път, разкриващ различни светове и различни нюанси на човешките емоции. На въпроса „Защо пише поезия“ – Силвия отговори, че пише, защото не може да не пише, но определено не се чувства като собственик на поетичния си глас, а по-скоро като тяло, приютяващо от време навреме дара на словото.

За композицията на книгата си тя разказа, че никак не е било лесно да постигне най-добрата подредбата на творбите, защото са писани в дълъг отрязък от време на различни тематики. А по отношения на многобройните си занимания в света на литературата, сподели, че на българина не му се харесва някой да се занимава с много неща и това не се прощава у нас. Тя самата отрича идеята, че, както човек носи едно име, така трябва и да се занимава с една дейност и да се развива само в нея. Силвия Чолева е собственик на издателство за поезия, дългогодишен журналист, редактор в литературен вестник, писател, поет.

Авторката изрази съжалението си, че много от младите нямат уважение и познание върху миналото в поетичен план. Тази тенденция ражда много некачествена литература, защото новите лица на литературната сцена често нямат нужната основа, когато започват да градят творчеството си. За раждането на некачествена литература Силвия Чолева сподели, че вина има също загиващата критика и липсата на критерии.

„Няма лоша критика. Хората вече дори не искат да пишат критика! Казват, че е заради липсата на заплащане, но не е. И да им платиш, една лоша дума няма да видиш в критиките им. Толкова ли сме гениални всички не мога да разбера! Аз искам някой да вземе книгата ми и да каже “това тук не ми харесва“! Искам да има диалог.“

Последва дълъг диалог между присъстващите и авторката относно съвременната българска литература, който завърши с думите на Александър Секулов:

„Моделът Пеевски беше построен в литературата, преди моделът Пеевски в икономиката!“

Вашият коментар