Monocrossing – разказ за борба, съществуване и съпротива

Мултимедийният танцов спектакъл „Monocrossing“, ко-продукция на българската танцова компания Derida Dance и Central Europe Dance Theater, Будапеща, напълни лятно кино „Орфей“ и остави зрителите разтърсени от огромното танцово майсторство и дълбок замисъл на спектакъла.

Като част от програмата на Нощта на музеите галериите, „Monocrossing“, разказа историята на човешкото съществуване, борещ се с ограниченията, с които се сблъскваме всеки ден.

Двама танцьори – Филип Миланов (България) и Мариан Харгитаи (Унгария), които си взаимодействат с мултимедийната светлинна среда. Тя ги ограничава и разграничава един от друг, направлява техните стъпки и поведение. Борбата им с нея е неравна, отчаяна, на моменти дори раздираща…

В началото танцът на двамата изпълнители е различен. Различна е индивидуалната им борба с притискащата ги среда. В последствие обаче тя ги пречупва и завърта в спиралата на своето съществуване. Танцьорите започват да изпълняват едни и същи движения, разминати във времето, но еднакви – продиктувани от погълналата ги среда.

Вече няма явна съпротива, а марионетно следване на ограниченията. Контактът и взаимодействието с другите единици превръща танцьорите в една от многото светещи точки, съставящи средата.

Тогава ограниченията падат, пространствата се сливат, но всичко отново е същото… до момента, в който се отмерват последните удари на нашето съществуване и не разбираме, че всъщност ние сме съвкупност от всичко и всички, с които сме взаимодействали…

Вашият коментар