Музеите в Пловдив и още 120 страни отварят врати в една нощ на 19-ти май (ПРОГРАМА)

На 18 май отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите
 
Събитието се организира от Международния музеен съвет, а в инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят
 
На 19 май 2018 г. (събота) ще се осъществи Европейската нощ на музеите. Нейн традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.
 
Вижте инициативите в Пловдив:
 
ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“
 
на 18 май 2018 г. (петък)
Малка базилика
• 18:00 ч. Откриване на изложбата „Свързване“ – живопис, графика, скулптура, плакат. Гостува  Културно – информационен център на Република Македония в гр. София.
 Балабанова къща
• Володя Казаков – изложба живопис „Нивото на река Дунав в сантиметри“, Сводеста зала
• 19:00 ч. – Откриване на изложба – живопис „Допълване“ на дуото Димитър Тошев и Тодор Васев – Дълбока зала. 
• Изложба “От съкровищницата на Старинен Пловдив. Творби на Георги Божилов  – Слона” – 1 етаж 
Галерия „Златю Бояджиев“
• 20:00 – 21:30 ч. Поетичен дует на Славка Зашева и Рамела Бохосян
• 21:30 – 23:30 ч. Музикално – поетична вечер с участието на студенти по класическа китара и камерна музика на Стела и Костадин Динкови и поезията на Елена Диварова, Виолета Караджова и Евгения Тагарева.
Римски стадион
• 18:00 –  00:00 ч. – Отворен за посетители с вход свободен!
 
ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ
 
На 18 май – Международен ден на музеите, Градска художествена галерия – Пловдив чества празника, като подарява на гражданите безплатно посещение във всички свои сгради. 
Пет от тях са с работно време от 9,30 до 18ч.: 
• Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15
• Постоянна експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев“№1, Стария град
• Постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“№11, Стария град
• Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“ на ул. „Княз Церетелев“№1, Стария град
• Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“№22, Стария град
С работно време от 11 до 19ч. :
• Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, бул. „Шести септември“№179
 
На 19 май (събота), Градската галерия се включва и в Европейската нощ на музеите. С удължено работно време до 22 часа ще работят три от нейните сгради:
 
• Постоянна експозиция  „Икони“
• Залите за временни експозиции, където е представена изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима австрийски съвременни художници
• Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, където е експонирана голямата  Международна изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“.
На 19 май безплатен ще е входът само за часове след края на редовното работно време. 
 
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
 
На 18 май 2018 г., петък, Регионален исторически музей – Пловдив обявява свободен вход за експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1, експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, които ще приемат посетители от 9:30 до 18:00 часа. 
 
От 18:00 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” №1 ще започне вечер посветена на Минчо Кацаров. Българският художник е роден на 3 септември 1891 г. в Брезово, но остава сравнително непознат в страната ни. Той прекарва втората половина от своя житейски път във Франция, където напуска земния си път на 1 октомври 1953 година. Вдъхновен и завладян от музиката на Лудвиг ван Бетовен, Минчо Кацаров чувства съдбата си сродна с тази на композитора. Художникът е роден с недоразвита дясна ръка и изработва своите 36 портрета на световноизвестния класик с лявата.
На 19 май 2018 г., събота, Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата Европейската нощ на музеите с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:30 до 24:00 часа, а входът и ще бъде свободен след 18:00 часа. Там пловдивското дружество родолюбие ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането.
Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 ще работи от 17:00 до 24:00 часа със свободен вход.
 
РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
 
На 19 ма , събота, в Европейска нощ на музеите Регионален етнографски музей – Пловдив ще работи безплатно за посетители от 18.00 до 01.00 ч.
Гостите ще могат да разгледат:
• Постоянна експозиция на музея
• Изложба "От Виена и Константинопол. Етнография на града" – изложбата е подготвена от екипите на РЕМ – Пловдив и РИМ – Русе с финансовата подкрепа на Министерство на културата по повод Българското европредседателство но Съвета на Европейския съюз – 2018 г. Изложбата представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Основните антропологически категории са гръбнак на експозиционния разказ. Артефактите са свързани с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през ХІХ в. са най-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот.
• Изложба "Живи разкази" – картини от фонда на РЕМ – Пловдив, които допълват разказа на постоянната експозиция и представят делника и празника на българите през погледа на известни художници като Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Деню Чоканов, Елза Гоева, Колю Витковски и др.
 
РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
 
На 19 май , събота, в Европейска нощ на музеите, Регионален природонаучен музей – Пловдив ви кани на безплатно посещение на експозицията в ,,Нощ на музеите“ от 19 часа до полунощ.
 
РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
 
Във връзка с честването на 18 май – Международния ден на музеите, Регионален археологически музей – Пловдив ще осигури безплатен достъп до експозицията в следните часове:
 
18 май 2018 г. (Международен ден на музеите), раб. време: 10:00 – 18:00 ч. – вход свободен
На 19 май 2018 г. (Европейска нощ на музеите), раб. време 10:00 – 18:00 ч. и 19:00 – 24:00 ч. – вход свободен 

За автора

Вашият коментар