Насилието в интимния живот пречупено през приказката за Синята брада

Доверие или опасна провокация е да дадеш забранения ключ в ръцете на любимия? Как любовта се деформира до степен на домашен тормоз? В какво е силата на жертвата и слабостта на насилника? 

Това са въпросите в сайт спесифик пърформанс-инсталацията  "Синята брада – брак без приказка" с фокус върху насилието в интимния живот. Проектът прави паралел между това тревожно, често смъртоносно, явление в съвременния свят и архитипни ситуации и символи от френската приказка „Синята брада“. 

По интерактивен начин, чрез директно въвличането на публиката в актьорската игра и художническата инсталация, спектакълът проблематизира високия обществен толеранс към сексистко отношение и насилническо поведение у нас. То от своя страна е последица от криворазбраните патриархални ценности в българското общество.

Авторският спектакъл е дело на Ивелина Колева (актьор), Елена Димитрова (актьор), Богдана Котарева (актьор), Мила Люцканова(актьор), Ервин Тул (музика и композиция на живо), Теодора Лазарова (художник инсталация и костюми) и Василена Радева (режисьор). 

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на кулутрата 2019. Това е събитие по ключовия проект Капана – квартал на творческите индустрии, Фокус – Френска култура, осъществен в партньорство с Френски институт – България.

Представленията ще бъдат поставени на 4 и 5 април от 18,00 и 20,00 ч. Мястото ще е Канапе Vibrant Media. Поради лимитираните зрителски места в пространствата, желаещите да се включат трябва да заявят предварително присъствие като изпратят лично съобщение на фейсбук профила на Капана квартал на творческите индустрии или на мейл kapana@plovdiv2019.eu 

За автора

Вашият коментар