Националните есенни изложби откриват месеца на изкуствата в Пловдив

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив

Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част културния календар на града-форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно десет самостоятелни изложби, което прави Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

Проф. д-р Галина Лардева заедно със зам. кмет Александър Держиков, Аделина Филева, директор на СГХГ  и участниците в "Плацебо" – Национални есенни изложби Пловдив 2017 г. 

Работата Галина Лардева- артистичен директор на Национални есенни изложби Пловдив през последните години, смени изцяло формата за представяне на форума, с което се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, като по този начин се направи опит да се преодолеят изкуствено установените границите между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014) и Ан пасан (2015), Огледало (2016)  и Плацебо (2017), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница. 

Шевкет Сюнмез- "Портрет", см. техн., хартия, 2017
Отвъд повърхността – Национални есенни изложби Пловдив 2018

Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив 2018  е озаглавено ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА. Повърхността на произведенията на визуалните изкуства се явява пресечна точка не само на различни пространства: на едно видимо „външно“ и едно невидимо „вътрешно“ пространство. Повърхността проектира в себе си следите на различни програми и концепции. Цялата история на изкуството може да се разкаже в сюжетната линия на това какво се случва с и на повърхността на творбата. В историята се редуват моменти на пространни алегорически скокове, в които повърхността не само не е важна, но не е предназначена за забелязване, сякаш повърхността изобщо не съществува, с моменти, в които вниманието се насочва към на самата повърхност. Опитът на настоящия кураторски проект е насочен към мисленето за цялостния ход на махалото и свързаните с него значения и симптоми. Това е опит да се мисли повърхността едновременно и като преодолима, безплътна, и като значима със своята материалност. Като израз на това разбиране може да се изведе фразата „Повърхността разбира“.
Участниците в тазгодишното издание на Национални есенни изложби носят в творчеството си интуиции за значението на онези мостове, които свързват разбирането на творбата със сетивния опит на повърхността.

Национални есенни изложби Пловдив 2018

ОТВЪД ПОВЪРХНОСТТА

 • Национални есенни изложби Пловдив 2018
 • 1-30 септември
 • Старинен Пловдив
 • откриване: 1 септември, Балабанова къща, 18.00 

Авторите, включени в изданието тази година са:

 • Калоян Илиев – Кикимото- рисунка, обект, Мексиканска къща, зала
 • Мартин Трифонов- скулптура, Мексиканска къща, двор
 • Атанас Тотляков- графика, къща Хиндлиян, веранда
 • Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор
 • Юлиян Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, мааза
 • Шевкет Сюнмез- живопис, Балабанова къща, първи етаж
 • Богдан Александров- живопис, Балабанова къща, дълбока зала
 • Даниел Леков- фотография, Балабанова къща, първи етаж
 • Моника Роменска- графика, Балабанова къща, сводеста зала
 • Явор Костадинов- живопис, Балабанова къща, двор

Снимки от откриването на изложбите през 2016-та година може да видите ТУК, а от 2017-та вижте ТУК

За автора

Вашият коментар