Несъгласие с политиката. Несъгласие с глобализацията. Несъгласие за прогрес. (ВИДЕО)

Несъгласие в различни форми и насочено в различни посоки представят авторите на 20-ото издание на Седмица на съвременното изкуство в Баня Старинна. Участие вземат 9 от водещите български автори и такива, които тепърва си пробиват път в арт-сцената, както и 6 известни в европейски мащаб имена. Темата, избрана от куратора Яра Бубнова, е „Несъгласие“.

„Пловдив може да се гордее, че това се случва в нашия град“, заяви ден преди откриването Емил Миразчиев, който е домакин с Центъра за съвременно изкуство и един от авторите в изложбата. Той ще покаже няколко творби, една от които – видео от акцията си пред една от пловдивските банки през лятото. Сред другите големи български имена, които вземат участие са Лъчезар Бояджиев, Недко и Димитър Солакови, Красимир Терзиев, Кирил Прашков. Участие взимат също младите автори Искра Благоева, Миряна Тодорова и Кирил Кузманов.

Чуждестранните участия са 6 – Кристиан Янковски (Германия), групата „Что делать“ (Русия), Хито Щерл (Германия), Лада Наконечна (Украйна), Пипилоти Рист (Швейцария) и Вадим Фишкин (Русия, Словения).

„Това са някои от най-големите имена в европейското съвременно изкуство“, увери Миразчиев и добави: „Въпреки различията и споровете, които сме имали, искам да благодаря на община Пловдив, тъй като вече 20 години това общинско място е Център за съвременно изкуство, с който можем да се хвалим. Без те да имат визия, че това е важно, това нямаше как да се случва“.

„В основата на представените произведения е несъгласие с всеки политик, с 99,9% от тях и нещата, които изричат. Едно време смятах, че мога да различа добрите от лошите, тези, които вършат полезни от тези, които вършат вредни неща, но сега всички ми изглеждат „лоши“, коментира кураторът Яра Бубнова. Тя говори пред видео-творбата на Пипилота Рист, в която артистката разбива в сюрреалистична обстановка прозорци на автомобили, паркирани на улицата.

„Без да е помпозно, без да е повърхностно, това е една творба с много смисъл, която всеки млад артист трябва да види“, смята Бубнова.

Творбата, която посреща всички гости на Баня Старинна, е спечелила една от най-скъпите награди за съвременно изкуство в света – Hugo Boss Prize в края на 90-тте. Както тази, така и всяка от останалите творби реагира критично към съвременността, към миналото или настоящето, към клишетата за половете или други теми от живота ни.

Седмицата на съвременното изкуство се открива на 5 септември от 18 часа в Баня Старинна.

Вижте и видео с някои от участниците:

Вашият коментар