Някъде между мащаб и скулптура

Робърт Терирен е известен американски художник, който създава преоразмерени мебели,такива че дори и най-високите баскетболисти ще имат сериозни проблеми с достигането на горната част на обзавеждането.

Разбира се, мебелите не са имали търговски успех, но са намерили място в света на изкуството, като в момента обикалят художествени галерии по цял свят.

Неговото привидно просто творчество се поддава на психологическо тълкуване, като се набляга на спомени от детството. С тези скулптори на мебели, той пренася зрителя в един паралелен, вълшебен свят, в който мащабът е от значение.

Тази паралелна вселена ни навява бледи спомени от детството, свързани с книгата на Луис Карол " Алиса в страната на чудесата", където малкото момиченце попада в  илюзорен свят с несъразмерен мащаб.

Териен прави пробив през 1993 г., когато пресъздава предмети от всекидневието, точно като  истинските от материал и цвят, но в значително увеличен мащаб.

 Робърт Териен  е роден в Чикаго през 1947 г. и в момента живее и работи в Лос Анджелис. Неговата работа е била обект на самостоятелни изложби в много галерии за съвременно изкуство.

Разгледайте галерията, за да се насладите на творенията на артиста.

Вашият коментар