Обсесивно-компулсивни реминисценции, a?

Обсесивно-компулсивни реминисценции, е името с което Силвия Лазарова – Лалева се представя пред пловдивската публика. Изложбата й е една от проявите в културния афиш на града ни, която можете да видите и почувствате в Центъра за визуално и мултисензорно изкуство, на бул. „Източен 48“, ет 1 в Пловдив. Залата е отворена за посетители от 11.30 до 18.30 всеки работен ден.

Преди обаче да нагазим в загадъчния свята на тази изложба нека да кажем няколко думи за Силвия Лазарова. Тя е родена през 1960 г. в Кюстендил. Завършва графичен дизайн в Художествената академия в София през 1987 г. Участва в множество национални и международни изложби.

Определено Силвия поема по стръмната пътека на нестандартния творец  през 1988 г. с една творческа изява в родния си град, както и с участието и в изложбата „11.11.89“ в Благоевград. През 1993 година организира самостоятелна концептуална изложба „Култ-ура“.  Тя е активен участник и в множество групови изложби като Шестото международно триенале на сценичния плакат  в София, и „Секция 13“ отново в столицата.

Експозицията, разположена в залата на  Центъра за визуално и мултисензорно изкуство, на бул. „Източен 48“, ет 1 в Пловдив съдържа десет цветни и черно-бели принта, специално подготвени за това пространство.  Казано на разбираем за широката публика език, това са фотографии-реплики на рисунки на световно известни творци в областта на изобразителното изкуство, както и реплики на световно популярни марки, с които се срещаме в ежедневието си.

Пловдивската изложба на Силвия е вдъхновено от нейната творба „Obsession for mе”, показана за пръв път през 1999г. и служеща за основа на настоящата експозиция.

Част от фотографиите в тази експозиция са своеобразния поклон на Силвия към големите имена като Пабло Пикасо,  Александър Дейнека, Жан Огюст Доминик Енгр и други – творци, оформили  категорично различния облик на авторката, нейният рязко разпознаваем почерк – приоритет на шепа творци във всяка сфера на изкуството.

Изложбата е един вид терапия за сетивата, едно неочаквано бягство от неприятните, натрапчиви мисли и свързаните с тях действия на отделния индивид, погълнат от сивия вихър на рамкираното ни ежедневие. Бих определил  експозицията като една нежна революция, насочена срещу множеството щампи на нашето време, които неусетно преобразуват съзнанието ни, променят начина ни на мислене, а отттам и изначалния ни „Аз“.

Това е една изложба на Жена, а както са казали познавачите на необятната женска душевност – при жената няма принципи, има настроения.  И тук, в Центъра за визуално и мултисензорно изкуство можете да се потопите в настроенията на Силвия Лазарова, пресъздадени в десетте фотографии.

Важно е да се знае, че фотографиите, които виждате тук, са умишлено обработени или непълни, нещо, за което авторката помоли най-учтиво.

Открехнете вратата към интимния свят на един творец, ще се почувствате различно!

gallery

 

За автора

Вашият коментар