Обърканото поколение строи стълби, на които никой няма да се качи (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес в 19:00 часа се открива 21-то издание на Седмицата на съвременното изкуство в Баня Старинна

Изложбата е колкото интересна, толкова и бунтарска, споделя куратърът Борис Костадинов ден преди да отворят вратите на единствения все още Център за съвременно изкуство в България. "Зрели и бесни“ е продиктувана от отношението на поколението X към протестите през последните години в цяла Европа. Той споделя, че това е обърканото поколение, което трябва да се пригажда към динамичните промени, след края на комунистическия режим и бутането на Берлинската стена до Финансовата криза в края на първото десетилетие на 21 век.  

Кураторът на изложбата споделя още, че поколението му вижда в това как цяла една идея, тази на демокрацията се срива, а ценностите ѝ биват потъпквани. 

А Баня Старинна определено придърпва като магнит хората от града под тепетата. Още на входа ни се изпречква 4-метрова дървена стълба, създадена от Правдолюб Иванов като символ на житейския път и обществената система. Тази стълба няма перила и върху нея може да се изкачи само дете, нагледно показваща предвидимото разклащане на всичко около нас.

Следва още една провокация към хората от Източна Европа с бюро за обмяна на валута, което нагледно представя промяната на Еврото в различни части на Стария континент. Виждаме една и съща валута, но с различна стойност в различните страни. А само в съседната галерия пред нас се изпречква език с пиърсинг – може би най-острото оръжие в света. 

Протестите в света са представени от Оливер Реслер, който ни прави съпричастни едновременно в 3 части на света в Ню Йорк, Мадрид и Атина.чрез видео-инсталацията „Вземи площада”. 

Даниела Костова разказва историята на момиче, което се грижи за малката ѝ дъщеря в Ню Йорк. Детегледачката всъщност е известен фотомодел, позиращ само за мъжки фото-сесии, а през свободното си време се превръща в жена, която гледа деца. Борис Костадинов добавя, че по този начин ще израсте цяло едно поколение – чрез фотомодели и манекени, за разлика от неговото, което е израстнало под грижите на своите баби и дядовци. 

Главният виновник за изложбите Емил Миразчиев представя едно уникално интервю направено със създателя на Синдикат „Подкрепа“ в България Петър Манолов. Цялото видео е заснето на плажа Иракли и разкрива основополагащата идея на синдиката. 

Камен Стоянов представя инсталация с лодка, която изписва в морето „невъзможно“. Йос Дигел е едно от най-обещаващите млади имена на германската сцена и представя историята на една двойка чрез видеоинсталация на два монитора. 

Обиколка на галериите в Баня Старинна с куратора Борис Костадинов може да видите от слеващото видео (предварително се извиняваме за качеството на звука):

Повече за изложбата "Зрели и Бесни" може да намерите ТУК.

За автора

Вашият коментар