Очакваме Есенен салон на изкуствата 2013

„100 Цигански цигулки“ ще открият тазгодишното издание на едно от най-очакваните културни събития в града. Точно в 20 часа на 1-ви септември, на сцената на Античния театър ще се даде началото на Есенен салон на изкуствата 2013г., който обединява 11 различни фестивала, повечето от които са с международно участие, с множество изложби, театрални представления, самостоятелни концерти и разнообразни музикални проекти.

Новото в тазгодишното издание на Салона върви ръка за ръка с традицията. Рубриката „Премиера” се появява за първи път в есенната кулминация на пловдивския културен живот, при това с открояващо се звездно присъствие. В представянето на новия самостоятелен албум на Константин Цеков  “Take the ferry home” ще видим и чуем  Иван Лечев, Веско Ешкенази, Михаил Йосифов, Ивайло Звездомиров и др.

За първи път тази година празникът на Стария град ще продължи през цялата последна седмица на септември. Появява се и един нов фестивал – „Стрийт арт фест”. Неговата цел е да превърне в произведения на изкуството старите,  и досега нашарени с безразборни графити стени на сгради, намиращи се зад Драматичния театър. В същото време се реализира и един нов проект „Форсиране на избора“, представящ млади автори.

Променен е форматът и на куклено-театралния фестивал „Двама са малко – трима са много”, като в програмата му “TheatAir” са включени предимно представления, инсталации, пърформанси и шествия в открити градски пространства.

Разбира се традиционните фестивали „Сцена на кръстопът”, „Международни дни на фотографията”, видеофестивала „Фасада”, „Дни на музиката в Балабановата къща“ отново ще предложат на пловдивската публика приказни преживявания.

Ще имаме възможност да видим и спектакъла „Вграждане” на Държавния куклен театър – Пловдив, който тази година донесе под тепетата цели две награди „Икар” – за куклен спектакъл и за музиката на Христо Намлиев. А седемнадесетият Есенен международен фестивал „Сцена на кръстопът” стартира с премиерата на „Възвишение” по нашумялата едноименна книга на писателя Милен Русков. За първи път в това издание е включен и финалът на Националния поетичен конкурс „Добромир Тонев”.

За автора

Вашият коментар